Οι ΗΠΑ υιοθετούν τελικά μια εθνική στρατηγική ανακύκλωσης

280

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα μια νέα εθνική στρατηγική ανακύκλωσης, την πρώτη τέτοια δέσμευση του οργανισμού, σύμφωνα με την Washington Post.

Πρόκειται για έναν οδηγό ώστε να επιτύχουν οι ΗΠΑ έναν στόχο ανακύκλωσης τουλάχιστον των μισών αστικών απορριμμάτων τους μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η στρατηγική αυτή της EPA είναι μόνο το πρώτο από μια «σειρά» προσεχών εγγράφων που θα δημοσιευθούν με στόχο μια «κυκλική οικονομία» ή μια οικονομία όπου οι πόροι ανακτώνται και επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων αντί να καταλήγουν σε χωματερές.

Η EPA θέλει, επίσης, να αναπτύξει νέες αγορές για ανακυκλωμένα υλικά, ώστε να αξίζει οι εταιρείες να ανακυκλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες πολιτικές ή οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση της ζήτησης για ανακυκλωμένα υλικά. Το έγγραφο στρατηγικής αναφέρει, για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα που θα αναγνώριζε στις εταιρείες τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα τους. Συγκεκριμένα, η EPA λέει ότι μπορεί τελικά να «διερευνήσει» την επικύρωση της Σύμβασης της Βασιλείας, μια διεθνή συνθήκη του 1989 που στοχεύει στη μείωση της ροής ηλεκτρονικών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων σκουπιδιών από τις πλούσιες σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Η νέα στρατηγική σηματοδοτεί, επίσης, την πρώτη φορά, λέει η EPA, που τα σχέδια ανακύκλωσης του οργανισμού θα συνδέσουν τα απορρίμματα, την περιβαλλοντική αδικία και την κλιματική κρίση.

Η βιομηχανία των πλαστικών έχει μια ιστορία στην προώθηση της ανακύκλωσης ως λύση για το πρόβλημα των απορριμμάτων της. Αλλά στην πραγματικότητα, μόνο περίπου το 9% όλων των πλαστικών απορριμμάτων έχει ποτέ ανακυκλωθεί. Ορισμένοι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές ανησυχούν μήπως η ανάπτυξη της αγοράς για ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί πράγματι να αυξήσει τη ζήτηση για νέα πλαστικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποιότητα των υλικών συνήθως υποβαθμίζεται κάθε φορά που επαναχρησιμοποιούνται, γι’ αυτό και τα προϊόντα που κατασκευάζονται με ανακυκλωμένο πλαστικό συχνά ενισχύονται με νέο πλαστικό.

Το να σταματήσει η συσσώρευση πλαστικού και άλλων σκουπιδιών απαιτεί συστημικές αλλαγές στον τρόπο χρήσης των υλικών, όχι μόνο στον τρόπο που τα χειριζόμαστε στο τέλος της ζωής τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η EPA λέει ότι εργάζεται προς μια κυκλική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός αγαθού που παράγεται.

πηγή: theverge.com