Οι γαλάζιες φάλαινες επιστρέφουν στις ακτές του Ατλαντικού της Ισπανίας μετά από 40 χρόνια απουσίας

89
blue whale 1198719 1280

Οι μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του κόσμου, επιστρέφουν στις ακτές του Ατλαντικού της Ισπανίας μετά από απουσία 40 και πλέον ετών.

Η πρώτη εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία το 2017 από τον Bruno Díaz, θαλάσσιο βιολόγο, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Δελφινιών Bottlenose στο O Grove της Γαλικίας. Μία άλλη εντοπίστηκε το 2018, ακόμα μία το επόμενο έτος και στη συνέχεια το 2020 επέστρεψαν και οι δύο. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ένα διαφορετικό δείγμα τοποθετήθηκε έξω από το Islas Cíes, κοντά στο O Grove.

Ο Díaz είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η κλιματική κρίση οδηγεί τα πλάσματα να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να επιστρέψουν σε μια περιοχή όπου τα κυνηγούσαν σχεδόν προς εξαφάνιση. Ο Díaz εικάζει ότι τα πλάσματα μπορεί επίσης να επέστρεψαν στη Γαλικία από μια μορφή νοσταλγίας ή προγονικής μνήμης.

Υπήρχε μια αιωνόβια βιομηχανία φαλαινοθηρίας και δώδεκα λιμάνια φαλαινοθηρίας στη Γαλικία. Η Ισπανία δεν απαγόρευσε τη φαλαινοθηρία μέχρι το 1986, οπότε η γαλάζια φάλαινα είχε σχεδόν εξαφανιστεί στην περιοχή.

πηγή: theguardian.com