Οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα

64

Η παγκόσμια δυναμική βασίζεται στην κλιματική κρίση, αλλά η δράση θα είναι αδύνατη χωρίς την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μαζί εκπέμπουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εκπομπών και των οποίων οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλές σχέσεις.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ιστορική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, αλλά και ότι οι «παγωμένοι» δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου δεν είναι, ας πούμε, το τέλος του κόσμου.

Και τα δύο κράτη έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό των εκπομπών, αν και οι αναλυτές λένε ότι οι ενέργειες είναι πολύ μετριοπαθείς για να επιτευχθεί ένας στόχος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Εάν οι εθνικές κυβερνήσεις της Κίνας και των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε κάτι ουσιαστικό, νομίζω ότι θα υπάρχει ούτως ή άλλως περιθώριο για σοβαρές ενέργειες, επειδή και οι δύο χώρες είναι σε θέση και θέλουν να κάνουν πολλά από μόνες τους», δήλωσε η Μαίρη Νίκολς, η οποία ηγήθηκε σημαντικών πρωτοβουλιών για το κλίμα ως πρόεδρος του συμβουλίου αεροπορικών πόρων της Καλιφόρνιας.

«Δεν είναι μυστήριο ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν πολλές διαφορές. Αλλά όσον αφορά στο κλίμα, η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το τρέχον παγκόσμιο σύμφωνο», δήλωσε ο Τζον Κέρι, Αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα σε πρόσφατη ομιλία.

Ο Κέρι έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Κίνα παρά την ψυχρότητα των σχέσεων. Αλλά στην τελευταία του επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, εξέδωσε μια προειδοποίηση.

«Είναι αδύνατο η συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ για το κλίμα να υπερβεί το συνολικό περιβάλλον των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Οι παρατηρήσεις προκάλεσαν ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι η προσέγγιση Μπάιντεν-Κέρι θα μπορούσε να αποτύχει, επιτρέποντας στην Κίνα να χρησιμοποιήσει το κλίμα ως μόχλευση.

Η Νίκολς, που βοήθησε να σχεδιαστεί το πρόγραμμα της Καλιφόρνια για το όριο εκπομπών και το εμπόριο που δημιουργεί μια αγορά με κίνητρα για τη μείωσή τους, είπε ότι ένα σημαντικό βήμα θα ήταν εάν η Κίνα συμφωνούσε να συνδέσει τις προσπάθειες για τον καθορισμό μιας κοινής τιμής στον άνθρακα.

Η Καλιφόρνια έχει ήδη συνδέσει την αγορά της με το Κεμπέκ, πρωτοστατώντας στη δράση ακόμη και πριν από την εκλογή του κ. Μπάιντεν.

πηγή: naftemporiki.gr