Οι αυξήσεις στις τιμές θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών CO2

77

Οι παγκόσμιες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων ανήλθαν σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 6,8% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στον διάλογο υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών για την ενέργεια.

«Η επιστήμη είναι σαφής. Χωρίς δραματικές μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων, θα δούμε ανείπωτη καταστροφή στο περιβάλλον μας και συνεχιζόμενες ζημιές στην υγεία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων», προειδοποίησε.

Ο Γκεοργκίεβα είπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν κατά το ένα τρίτο, εάν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων αυξηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν πλήρως το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος προμήθειας έως το 2025.

«Η σωστή ρύθμιση των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι το κλειδί για να γίνουν αυτές οι μειώσεις. Οι σωστές τιμές πρέπει να αντικατοπτρίζουν πλήρως τόσο το κόστος εφοδιασμού όσο και το περιβαλλοντικό κόστος – ιδιαίτερα τις εκπομπές άνθρακα και την τοπική ατμοσφαιρική ρύπανση», είπε.

Πρόσθεσε ότι εάν η αύξηση των τιμών στα ορυκτά καύσιμα αντικατοπτρίζει το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος προμήθειας, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο», τα πρόσθετα έσοδα θα αυξηθούν σχεδόν κατά 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών.

Είπε ότι το ΔΝΤ έχει προτείνει ένα διεθνές κατώτατο όριο τιμών άνθρακα μεταξύ των μεγάλων εκπομπών με βάση τα επίπεδα ανάπτυξης, το οποίο θα βοηθούσε στον προσδιορισμό της σωστής τιμής καυσίμων.

πηγή: ot.gr