Ο Πολωνός πρωθυπουργός ζητάει το «μπλόκο» του αγωγού Nord Stream 2

68

Εάν η Γερμανία επιθυμεί να εργαστεί για την ειρήνη, θα πρέπει να σταματήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συνδέοντας την πιστοποίηση του αγωγού με τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.

Ο αγωγός που αναμένει πιστοποίηση από τη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Η λειτουργία του, ωστόσο, αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά μετά την απόφαση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία πιστοποίησής του.

Να σημειωθεί ότι στον αγωγό αντιτίθενται τόσο η Πολωνία όσο και η Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και θέτει σε κίνδυνο πολύτιμα τέλη για την Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι φοβάται για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας, όπου έχουν εγκλωβιστεί πολλές χιλιάδες μετανάστες.

Ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέα μεταναστευτική κρίση, την οποία εάν αποτύχει να λύσει, αν και σταθερή, θα γίνεται όλο και πιο απειλητική.

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της ΕΕ εδώ στην Πολωνία! Και μιλώντας για την ευρύτερη εικόνα, ας εργαστούμε μαζί για την ειρήνη και ας μην δώσουμε στον (πρόεδρο της Ρωσίας) Βλαντιμίρ Πούτιν επιπλέον χρήματα μέσω της ενέργειας, ώστε να συνεχίσει να αναβαθμίζεται», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τον Nord Stream 2.

Αυτό σημαίνει τη διακοπή του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Ο Nord Stream 2 πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Στο μεταξύ απελπισμένη να επιλύσει την κρίση στα σύνορα η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να «συνετίσει» τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στον οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν ενορχηστρωτή της κρίσης, με την Πολωνία να βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην κρίση και την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων.

Η Μόσχα αρνείται οποιονδήποτε άμεσο ρόλο στην κρίση, αλλά προσφέρθηκε να μεσολαβήσει. Παράλληλα, όμως, υποστηρίζει τον Λουκασένκο διοργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού με τη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα.

Η ήρεμη δύναμη της ΕΕ Άγκελα Μέρκελ μίλησε με τους δύο ηγέτες των χωρών, Λουκασένκο και Μοραβιέτσκι, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη ο εκπρόσωπός της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Μέρκελ διαβεβαίωσε την Πολωνία για την αλληλεγγύη της Γερμανίας.

πηγή: naftemporiki.gr