Στη Σύρτη θα κριθεί ο πόλεμος για το πετρέλαιο της Λιβύης

250
πετρελαιοπηγή, Λιβύη

Αφού απώθησε τον στρατάρχη Χαφτάρ από την Τρίπολη και περιοχές-κλειδιά, ο στρατός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θεώρησε πως το παιχνίδι τελείωσε για τον στρατάρχη, αλλά τώρα βλέπει την αιγυπτιακή παρέμβαση ως “κήρυξη πολέμου”. Πλέον ο πόλεμος για το πετρέλαιο της Λιβύης περνάει στην επόμενη φάση, με μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διπλωματικές επαφές έπιασαν κόκκινο με τους Τούρκους αξιωματούχους να επισκέπτονται την Τρίπολη για να μιλήσουν με τον GNA, τη Ρωσία να επικοινωνεί με την Ουάσινγκτον να εμπλακεί για χάρη του Χαφτάρ, και τη Γαλλία να “επιτίθεται” στην Τουρκία, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει μια ΝΑΤΟϊκή αποστολή που είχε ως στόχο τη διακοπή των ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη.

Το Σάββατο, όμως, η Αίγυπτος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, να προειδοποιεί πως εάν ο GNA επιχειρήσει να πολιορκήσει τη Σύρτη (προπύργιο του Χαφτάρ), τότε η χώρα του θα αντιδράσει στρατιωτικά.

Σε ένα διάγγελμα, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο αλ Σίσι είπε πως η Σύρτη είναι “κοκκινη γραμμή” για την Αίγυπτο, σημειώνοντας πως πρέπει να προστατευτούν τα σύνορά της με κάθε κόστος.

“Εάν ο λιβυκός λαός μάς ζητήσει να παρέμβουμε, θα είναι σημάδι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο πως Αίγυπτος και Λιβύη έχουν κοινά συμφέροντα, όπως η ασφάλεια και η σταθερότητα”, είπε χαρακτηριστικά ο αλ Σίσι το Σάββατο.

Ο GNA απάντησε πως αυτή η δήλωση του Σίσι είναι “κήρυξη πολέμου”.

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όσα είπε ο Σίσι και το θεωρούμε ως συνέχιση του πολέμου ενάντια στον λαό της Λιβύης, παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και επικίνδυνη απειλή για την εθνική ασφάλεια”, είπε το μέλος του προεδρικού συμβουλίου του GNA, Μοχάμεντ Αμάρι Ζαγιέντ.

“Δεν μπορεί να υπάρχουν κόκκινες γραμμές μέσα στα σύνορά μας. Απορρίπτουμε κάθε συμφωνία που διχάζει τους Λίβυους ή τη χώρα τους, αλλά και κάθε συμφωνία ηγεμονίας/κατοχής της Λιβύης”, πρόσθεσε ο Λίβυος κρατικός αξιωματούχος.

Εάν επρόκειτο να πιστέψουμε τα τουρκικά ΜΜΕ, τότε θα δεχόμασταν πως η Σύρτη έχει καταληφθεί ήδη από τον GNA (και τους Τούρκους συμμάχους του).

Ωστόσο, αυτή η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Σύρτη βρίσκεται 280 μίλια ανατολικά της Τρίπολης και αποτελεί προπύργιο του Χαφτάρ, ο οποίος δέχεται επιθέσεις αλλά δεν υποχωρεί. Η Τουρκία παρακινεί τις δυνάμεις του Χαφτάρ να αποχωρήσουν από τη Σύρτη για να επιτευχθεί η εκεχειρία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Σύρτη όμως δεν είναι μόνο προπύργιο του Χαφτάρ, αλλά είναι και το “κλειδί” για τον έλεγχο του πετρελαίου.

Η Σύρτη και το λιμάνι της είναι ο διάδρομος που οδηγεί στις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας. Αυτήν τη στιγμή, όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης συγκεντρώνονται γύρω από τη Σύρτη.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, κοντά στις ακτές της Σύρτης η Γαλλία προσπάθησε να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων. Ενώ ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο επιθεωρούσε ένα πλοίο για το οποίο υπήρχαν υποψίες πως μετέφερε όπλα στη Λιβύη, τουρκικές φρεγάτες το στόχευσαν με ραντάρ, υπονοώντας έτσι πως επίκειτο πλήγμα με πύραυλο – κάτι το οποίο αρνήθηκε η Τουρκία.

Ο Χαφτάρ κατέχει τη Σύρτη από τον Ιούνιο του 2019, και τη γειτονική Αλ Γιούφρα από το 2017. Τον Μάιο, όταν ο GNA (με τη συνδρομή των Τούρκων και Καταρινών συμμάχων τους) απώθησαν τον Χαφτάρ από την Τρίπολη, υπέθεσαν πως ο στρατάρχης θα υποχωρούσε εύκολα από τη Σύρτη, και πως οι Ρώσοι θα συμφωνούσαν με τους Τούρκους οδηγώντας έτσι στη λήξη του πολέμου στη Λιβύη προς όφελος του GNA.

Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο, επειδή διακυβεύεται πάρα πολύ πετρέλαιο.

Ο GNA και η Άγκυρα έπρεπε να ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί αφού Ρώσοι μισθοφόροι κατέφτασαν στην Αλ Γιούφρα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Δεν θα επιτραπεί στους Τούρκους να καταλάβουν την Αλ Γιούφρα.

Πράγματι, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέβαλαν μια συνάντηση με την Τουρκία στις 14 Ιουνίου όταν οι Τούρκοι απέρριψαν την πρόταση εκεχειρίας της Αιγύπτου για τη Λιβύη.

Και τώρα η Αίγυπτος χαρακτηρίζει τη Σύρτη ως “κόκκινη γραμμή”.

Αυτό το στρατηγικό σημείο στην ακτή της Λιβύης είναι το σημείο εισόδου για τις μεγάλες πετρελαιοπηγές αλλά και το μόνο σημείο από το οποίο μπορούν να ελεγχθεί η διαδρομή για τα άλλα λιμάνια.

Τέλος, είναι η διαδρομή για την ανατολική Βεγγάζη, και πλέον το νέο “παιχνίδι” είναι ο έλεγχος των πάντων από τη Σύρτη ως τη Βεγγάζη. Δηλαδή ο έλεγχος των αγωγών, των διυλιστηρίων, των τερματικών σταθμών και αποθηκευτικών χώρων. Μπορεί ο Χαφτάρ να έχασε τη μάχη της Τρίπολης, αλλά εάν καταφέρει με τη βοήθεια των Ρώσων και Αιγυπτίων να κρατήσει τη Σύρτη, τότε θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα να πιέσει την κυβέρνηση για εκεχειρία – μάλιστα με τους δικούς του όρους.

Πηγή: oilprice.com