Ο ΑΔΜΗΕ αρνείται το κλείσιμο της «Μεγαλόπολη 3» εντός του 2021

36
the setting sun illuminates cooling towers of a brown coal power station of the power company vattenfall in jaenschwalde, germany, 15 december 2011. the power station is the biggest of its kind with an output of 3.000 megawatt, according to vattenfall. 90

Για λόγους επάρκειας ισχύος, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να μην κλείσει η «Μεγαλόπολη 3» μέσα στο 2021, πολλώ δε μάλλον στο τέλος Μαρτίου όπως ήταν το σχέδιο της ΔΕΗ. Στο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ τοποθετείται σε δύο επιστολές που έχει στείλει η επιχείρηση, αναφορικά με την απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων.

Η πρώτη επιστολή αφορά ειδικά τη «Μεγαλόπολη 3», με τη ΔΕΗ να γνωστοποιεί την πρόθεσή της να προχωρήσει στο σβήσιμο της μονάδας έως τα τέλη Μαρτίου. Στη δεύτερη, η ΔΕΗ αναφέρεται στην επιθυμία της για πρόωρη διακοπή της λειτουργίας όλου του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου έως το τέλος του φετινού Αυγούστου, στο βαθμό βεβαίως που αυτό θα ήταν εφικτό από πλευράς επάρκειας του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στο έγγραφο ο ΑΔΜΗΕ αναλύει εκτενώς τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε το σενάριο σχετικά με το πρόωρο «σβήσιμο» του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων έως το τέλος του καλοκαιριού (για το οποίο όπως είναι φυσικό δεν συναινεί), παράλληλα είναι αρνητικός και στην πιο γρήγορη απόσυρση της «Μεγαλόπολη 3». Για αυτό επικαλείται την πρόσφατη επικαιροποίηση της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος, σύμφωνα με την οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κρισιμότερη περίοδος είναι η διετία 2021-2022 – και μάλιστα ιδιαίτερα το τρέχον έτος.

Επομένως, ο Διαχειριστής σημειώνει πως για το παραπάνω χρονικό διάστημα, το ηλεκτρικό σύστημα θα γινόταν ιδιαίτερα ευάλωτο στην περίπτωση που αφαιρείτο πρόσθετη θερμοηλεκτρική ισχύς, χωρίς να προστεθεί νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό. Νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό αναμένεται να προστεθεί το επόμενο έτος, ξεκινώντας από τον νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου (CCGT) 826MW της Mytilineos, η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του οποίου τοποθετείται στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου του 2021. Επίσης, εντός του 2022 προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία η «Πτολεμαΐδα 5» – σε πρώτη φάση, με καύσιμο τον λιγνίτη.

Σύμφωνα επίσης με τον ΑΔΜΗΕ, το έλλειμμα ισχύος θα άγγιζε τα 1.000 Μεγαβάτ, με μοναδική επιλογή να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών. Στην περίπτωση που αυτό δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε να γίνονται τοπικές διακοπές ηλεκτροδότησης.

πηγή: energypress.gr