Μία μικρή αλλαγή στην τροχιά της Σελήνης θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες τη δεκαετία του 2030

93
flood 62785 1920

Σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο σεληνιακός κύκλος του φεγγαριού θα ενισχύσει τις χαμηλές και υψηλές παλίρροιες στα τέλη της δεκαετίας του 2030, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές πλημμύρες στις ακτές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.

Στις παράκτιες περιοχές, οι πλημμύρες υψηλής παλίρροιας, συμβαίνουν όταν οι παλίρροιες ανυψωθούν περίπου 600 εκατοστά περισσότερο από τον ημερήσιο μέσο όρο για τις παλίρροιες, γεγονός που οδηγεί σε πλημμύρες στους δρόμους. Αυτές οι πλημμύρες είναι λιγότερο σοβαρές από τις μεγάλες καταστροφές που συνήθως συνδέουμε με μεγάλα κλιματικά γεγονότα, αλλά εξακολουθούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, εφόσον κλείνουν επιχειρήσεις, καταστρέφονται δρόμοι και σπίτια.

Μια νέα μελέτη από τη NASA υποδηλώνει ότι οι πλημμύρες πιθανότατα θα αυξηθούν σε συχνότητα έως το 2030 και θα περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών των Η.Π.Α. Ωστόσο, το φεγγάρι, επίσης, θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επιδείνωση των πλημμυρών στη δεκαετία του 2030, όταν μια “ταλάντευση” της τροχιάς του, που οφείλεται σε αλλαγή στη σχετική του θέση κάθε 18,6 χρόνια, θα μπορούσε να ενισχύσει τον κύκλο των υψηλών και χαμηλών παλιρροιών. Σε μόλις 14 χρόνια, οι πλημμύρες υψηλής παλίρροιας θα μετακινηθούν “από περιφερειακό σε εθνικό ζήτημα, με την πλειονότητα των ακτών των ΗΠΑ να επηρεάζονται”, δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

πηγή: interestingengineering.com