Μελέτη καταρρίπτει έναν από τους μεγαλύτερους μύθους για τα ηλεκτρικά οχήματα

209
charging station logo 5261309 960 720

Μια νέα μελέτη από Διεθνές Συμβούλιο για τις καθαρές μεταφορές (ICCT) θέλει να βάλει τέλος στο αν είναι ή όχι τα ηλεκτρικά οχήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα οχήματα εσωτερικής καύσης. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός ηλεκτρικού οχήματος, από το σκάψιμο των υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή του έως το τέλος του αυτοκινήτου, θα απελευθερώσει λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ένα αυτοκίνητο με αέριο, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε ένα ηλεκτρικό όχημα συνδέεται σε ένα δίκτυο στην Ευρώπη με μεγαλύτερο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είτε σε ένα δίκτυο στην Ινδία που εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Τα ορυκτά καύσιμα οδηγούν στην κλιματική κρίση. Έτσι, κυβερνήσεις από την Καλιφόρνια έως την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι τόσο καθαρά όσο τα δίκτυα στα οποία λειτουργούν, και τώρα κυριαρχεί ακόμη ο άνθρακας σε πολλά δίκτυα.

Η μελέτη εκτιμά τις εκπομπές από μεσαίου μεγέθους ηλεκτρικά οχήματα που καταγράφηκαν το 2021 είτε στην Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη – χώρες που αποτελούν το 70% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως και είναι αντιπροσωπευτικές άλλων αγορών σε όλο τον κόσμο. Οι εκπομπές ζωής για ένα ηλεκτρικό όχημα στην Ευρώπη είναι μεταξύ 66 και 69% χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες ενός οχήματος με αέριο, σύμφωνα με την ανάλυση. Στις ΗΠΑ, ένα ηλεκτρικό όχημα παράγει μεταξύ 60 έως 68% λιγότερες εκπομπές. Στην Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερο άνθρακα, ένα ηλεκτρικό όχημα έχει 37 έως 45% λιγότερες εκπομπές. Στην Ινδία, είναι μεταξύ 19 και 34% χαμηλότερο.

Επομένως τα ηλεκτρικά οχήματα είναι καθαρά, χωρίς να έχει σημασία αν τροφοδοτούνται από δίκτυα που δεν βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε καθαρές μορφές ενέργειας.

πηγή: theverge.com