Μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας ανά παραγόμενο αυτοκίνητο από το 2005

273
autos 214033 1920

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ο ευρωπαϊκός κλάδος αυτοκινήτων έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με ολοένα και καλύτερα συστήματα ασφαλείας και το εσωτερικό τους παρέχει περισσότερη άνεση, ενώ το μικρότερο βάρους τους συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ακόμα, έχει αυξηθεί και η ηλεκτροκίνηση, έτσι υπάρχουν λιγότερα καυσαέρια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εργοστασίων τους στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την έκθεση της ACEA, τα τελευταία 15 χρόνια η κατανάλωση ενέργειας ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκε κατά 16,7% και οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν έως και 38% τα έτη 2005-2019, παρά την αύξηση της παραγωγής.

Επίσης, στα εργοστάσια παραγωγής, οι κατασκευαστές εφαρμόζουν τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης του νερού που απαιτείται κατά τη διαδικασία παραγωγής στα εργοστάσιά τους. Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά τα έτη 2005-2019 επέτρεψαν εξοικονόμηση φυσικών πόρων κατά 44,8% για κάθε αυτοκίνητο.

πηγή: Κυριάκος Παρασίδης / ΑΠΕ/ΜΠΕ