Μειώθηκαν 1 δισ. ευρώ οι πόροι από την απολιγνιτοποίηση

194

Ως  ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για  την  Δυτ. Μακεδονία, αλλά  και την επιτυχία του  εγχειρήματος της δίκαιης πράσινης μετάβασης  στην χώρα και ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο αναλυτής και με μεγάλη εμπειρία στα ενεργειακά θέματα, Νίκος Μάντζαρης,  την «δραστική μείωση» των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου μετάβασης, στην πρόσφατη  Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάπτυξης.

Σε  συνέντευξη του στην ΕΡΤ  Κοζάνης, ο γνωστός από την ενεργή εμπλοκή του  στην διαδικασία μετάβασης της Δυτ. Μακεδονίας και συνιδρυτής του Green Tank,  Νίκος Μάντζαρης, τόνισε ότι «με  την περικοπή των κονδυλίων  του ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης που αποφασίσθηκε, εάν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά στα κριτήρια κατανομής , κατά την  αναθεωρημένη πρόταση που θα έρθει για έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή, οι διαθέσιμοι πόροι  για την ερχόμενη επταετία συνολικά για την Δυτ. Μακεδονία, την Μεγαλόπολη αλλά και νησιά στην χώρα, θα  μειωθούν κατά 1 περίπου δις. ευρώ και από το 1, 7 δις  θα φθάσουν στα μόλις  750 περίπου εκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Μάντζαρης  υποστήριξε ότι «ακόμη και με  την αρχική ανακοίνωση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου  μετάβασης, υπήρχε ανάγκη για  επιπρόσθετη  διάθεση σημαντικών πόρων στις λιγνιτικές περιοχές,  προκειμένου να γίνει ομαλά και δίκαια η μετάβαση» , ενώ  ζήτησε  την διοχέτευση  μόνιμων εθνικών πόρων, μέσα από  τα έσοδα δημοπράτησης CO2 και άλλες χρηματοδοτήσεις».

Στη συνέντευξη  που παραχώρησε  στον  Αντώνη Μαυρίδη από την ΕΡΤ Κοζάνης  και την Σοφία  Ζουζέλη από την ΕΡΤ  Φλώρινας, ο κ.Μάντζαρης  ζήτησε  την «σύμπνοια στην Δυτ. Μακεδονία  ,προκειμένου όλοι μαζί-Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές,  αυτοδιοίκηση και φορείς-να δημιουργήσουν συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα στο επόμενο πεντάμηνο  που θα  ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις στην Ευρώπη, να αλλάξουν προς το δικαιότερο τα κριτήρια κατανομής του ταμείου και να συμπεριλαμβάνεται  τόσο η ταχύτητα στην απολιγνιτοποίηση, όσο και ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης από λιγνίτη ή άνθρακα των περιοχών, όπως επίσης και η ανεργία».

Πηγή: ΕΡΤ