Με γρήγορο ρυθμό αδειάζουν οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης

31

Πέρα από την τιμή και το ενδεχόμενο μιας διαταραχής εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τον φετινό χειμώνα, μεγάλη σημασία έχει και το πού θα βρίσκεται η στάθμη στις αποθήκες αερίου όταν αυτός τελειώσει, όπως και το πώς θα κυμανθεί η άντληση κατά τη διάρκειά του.

Το εν λόγω θέμα έχει αναδείξει ο ENTSO-G στην έκθεσή του για τη φετινή χειμερινή περίοδο, όπου τόνισε πως «μια πρώιμη και σημαντική άντληση από τις αποθήκες θα οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα στα τέλη του χειμώνα. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευελιξία του συστήματος και θα επιτείνει την έκθεση σε περικοπές της ζήτησης στο τέλος της χειμερινής περιόδου».

Η εικόνα μέχρι στιγμής είναι μάλλον αρνητική, καθώς σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Bloomberg, Ζαβιέ Μπλας, ο ρυθμός άντλησης από τις αποθήκες φέτος είναι ο δεύτερος υψηλότερος της τελευταίας δεκαετίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 18/11 η στάθμη πανευρωπαϊκά βρισκόταν στο 73% και λίγες ημέρες αργότερα, στις 22/11 είχε υποχωρήσει στο 72,1% με εισροές 219 GWh/ημέρα και εκροές 4744 GWh/ημέρα.

Ο ENTSO-G επισημαίνει ότι το επίπεδο στις ευρωπαϊκές αποθήκες την 1η Απριλίου 2021, όταν δηλαδή ξεκίνησε η περίοδος της αναπλήρωσης μετά τον χειμώνα, ήταν στις 336TWh και στη συνέχεια, η πλήρωσή τους δεν ήταν αρκετή για να φτάσει στα επίπεδα προηγουμένων ετών στην έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου.

Κατ’ επέκταση, για τον Απρίλιο του 2022 ο στόχος είναι να απομείνει παραπάνω αέριο στις αποθήκες ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα στο υπόλοιπο του έτους.

Ο διαχειριστής θεωρεί ότι αν τα αποθέματα μειωθούν σημαντικά από τώρα και πέσουν εν τέλει στο 15% στις αρχές Απριλίου αυτό σημαίνει ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου και μετά η δυνατότητα άντλησης από τις αποθήκες θα είναι κάτω από το 55%, έναντι 98% στις αρχές της χειμερινής περιόδου.

πηγή: energypress.gr