Μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών προτείνουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας

46
environmental protection 326923 1920

Μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 90% κατάφερε να πετύχει το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Πατρών, με λίγες απλές κινήσεις, όπως η αντικατάσταση των λαμπών πυρακτώσεως με λάμπες τύπου led. Όλα ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ομάδα μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου τοποθέτησε αισθητήρες στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των χώρων του σχολείου και ανακάλυψε ότι οι υψηλές καταναλώσεις ρεύματος σημειώνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και μάλιστα στην αυλή. Παίρνοντας τα δεδομένα από τους αισθητήρες, διαπίστωσαν ότι οι λάμπες της αυλής ήταν η αιτία της υψηλής κατανάλωσης, ενώ μετά την αντικατάστασή τους, οι λογαριασμοί του ρεύματος για το σχολικό συγκρότημα ήταν πια εντυπωσιακά χαμηλότεροι.

Μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, φυσικού Ιωάννη Χιωτέλη, συγκέντρωσαν, άλλωστε, όλα τα δεδομένα από κάθε συσκευή στην οποία τοποθετήθηκαν αισθητήρες σε έναν υπολογιστή ή σε ένα κινητό τηλέφωνο και κατάφεραν να εντοπίσουν τις ενεργοβόρες συσκευές. Έτσι, πρότειναν την αντικατάστασή τους με αντίστοιχες συσκευές νέας τεχνολογίας που καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα, ενώ αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίστηκε οι υπολογιστές του σχολείου να κλείνουν εντελώς και να μην μένουν σε κατάσταση αναμονής, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, όπου οι απώλειες σε ενέργεια ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Μέλη πια της «εικονικής επιχείρησης» CONTROL-e, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών προσφέρουν έναν σύγχρονο, οικολογικά ευαισθητοποιημένο σύμβουλο και πάροχο οικονομικών λύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Με την CONTROL-e, άλλωστε, συμμετέχουν στο διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση», και περιμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα του τελικού πανελλαδικού διαγωνισμού που φέτος πραγματοποιείται διαδικτυακά, το ερχόμενο Σάββατο.

πηγή: Π. Γιούλτση / ΑΠΕ/ΜΠΕ