Μ. Σπυράκη: Απαιτείται επιτάχυνση παραγωγής υδρογόνου για τη Ναυτιλία

64

“Παράγουμε ελάχιστο πράσινο υδρογόνο για τη Ναυτιλία – μόλις το 0,1% της παραγωγής – και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επιταχυνθεί η παραγωγή του, ώστε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει γιατί αλλιώς θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό”, τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Υδρογόνο και Ελληνική Ναυτιλία – στο δρόμο της παγκόσμιας πρωτοπορίας”, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Βιομηχανικός Σύνδεσμος “Hydrogen Europe”, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι “η Ναυτιλία, την επόμενη περίοδο θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύστημα εμπορίας καυσίμων” εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι οι ελληνικές αρχές και το αρμόδιο υπουργείο «θα αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και σοβαρότητα την κατάσταση που διαμορφώνεται». Δήλωσε ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς, όσο και η αρμόδια Επίτροπος για τις Μεταφορές Αντίνα Βαλεάν ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά, οι θαλάσσιες μεταφορές θα ενταχθούν στο ΣΕΔΕ, δηλαδή το σύστημα εκπομπών ρύπων της ΕΕ.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα “με την προσαρμοστικότητα του κλάδου” και γνωστοποίησε ότι ως μέλη της αρμόδιας Επιτροπής που εξετάζει τα συγκεκριμένα θέματα έλαβαν επιστολή από τους Έλληνες εφοπλιστές που ηγούνται του χώρου, οι οποίοι επισημαίνουν ότι “χρειάζεται όγκος επενδύσεων και πάρα πολλά χρήματα για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ”. Θέτουν δε και ζητήματα συνολικότερου σχεδιασμού επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται ένας παγκόσμιος σχεδιασμός ώστε οι τεχνολογίες αυτές να πρέπει να υιοθετηθούν συνολικά στον κόσμο και προπαντός στις περιοχές εκείνες που κατασκευάζουν πλοία, όπως είναι αυτές της Άπω Ανατολής”.

Στις επισημάνσεις ότι ο νέος κανονισμός για τα καύσιμα της Ναυτιλίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνολογίες ώστε να μην υπάρξουν διαταραχές στην παγκόσμια Οικονομία και τη Ναυτιλία, η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι “δεν πρέπει να αδιαφορούμε για το τι λέει ο κλάδος και κάθε αφορά που αποφασίζουμε για κάτι, πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμο”.

Καταλήγοντας, η κ. Σπυράκη υπογράμμισε ότι “εμείς που είμαστε στην πολιτική υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο συμφέρον προβλέπει η ενέργεια που φτάνει στο τελικό καταναλωτή θα πρέπει να είναι ενέργεια που μπορεί να την πληρώσει” και ότι αυτό είναι “βασικό στοιχείο διαμόρφωσης της οικονομίας και της ζωής μας”.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ