Κυβερνητική αποστολή στην Αστυπάλαια για την παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων

292

Tην ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το υπουργικό συμβούλιο και στελέχη της κυβέρνησης θα επισκεφτεί την Αστυπάλαια. Έξι μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του γερμανικού ομίλου Volkswagen για τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πράσινο νησί, θα παραδοθούν τα πρώτα πέντε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Νικόλαος Κομηνέας, αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί οι φορτιστές για τα πέντε πρώτα ηλεκτρικά οχήματα, όπως και άλλοι έξι οι οποίοι είναι προσβάσιμοι δημόσια.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να αντικατασταθούν σταδιακά τα συμβατικά αυτοκίνητα των πολιτών του νησιού με ηλεκτρικά οχήματα. Το ειδικό σύστημα επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε χαμηλές τιμές για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί και σε πιο χαμηλές για τους φορτιστές. Την Τρίτη δημοσιεύτηκε η ανάθεση του πληροφοριακού συστήματος e-astypalea σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη υβριδικού συστήματος τριών μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και αιολικών σε συνδυασμό με συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας 2 MW και 7 MW.

Όσον αφορά στη χωροθέτηση της νέας υβριδικής μονάδας, ο δήμος έχει προτείνει μια δημοτική έκταση η οποία δεν προκαλεί οπτική ρύπανση. Η δημοτική αρχή θέλει να συνεργαστεί για τη λειτουργία της νέας μονάδας. Στο νησί θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης των οχημάτων, θα προβλεφθούν υπηρεσίες για «κατά παραγγελία» δημόσια συγκοινωνία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων κλπ.

Στην κυβερνητική αποστολή στην Αστυπάλαια, σύμφωνα με τις έως σήμερα πληροφορίες, θα μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος κ.ά.

πηγή: ot.gr