«Κυψέλες υδρογόνου»: το μέλλον της αυτοκίνησης

251
hydrogen cars 1598551533

Η αλματώδης αύξηση της ηλεκτροκίνησης τα τελευταία χρόνια, τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κάθε μήνα βγαίνουν στην παραγωγή, η αύξηση των σταθμών φόρτισης και η προσπάθεια της ΕΕ για μείωση των εκπομπών ρύπων, μπορεί να αποτελούν θετικά στοιχεία για την προώθηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες κατασκευάστριες εταιρείες σταμάτησαν να βλέπουν ένα βήμα πιο μπροστά.

Το πρότζεκτ «κυψελών υδρογόνου» δεν έχει ξεχαστεί από κανέναν και παραμένει μια γοητευτική ιδέα για την προώθησή του τα επόμενα χρόνια, με τον οδηγό να έχει στη διάθεσή του ένα επίσης «καθαρό» αυτοκίνητο, που θα είναι απαλλαγμένο από το βάρος των μπαταριών και το άγχος του χρόνου φόρτισης, κυρίως σε συνθήκες μεγάλου ταξιδιού.

Η εφαρμογή των κυψελών υδρογόνου μπορεί να καθυστερεί, όμως σε καμιά περίπτωση δεν έχει παραμεριστεί και όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, η ιαπωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα οχήματα υδρογόνου για να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Επίσης, στην Ευρώπη οι Βαυαροί δείχνουν ότι θέλουν να μείνουν στο πλάνο του υδρογόνου και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της έρευνας.

Όπως και να έχει οι κυψέλες υδρογόνου σίγουρα θα αποτελέσουν ένα ακόμη βήμα (παράλληλα με τα άλλα) της αυτοκίνησης και δεν είναι λίγοι αναλυτές που αναφέρουν ότι τελικά η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο για να περάσουμε σε νέα τεχνολογία.

πηγή: Κυριάκος Παρασίδης / ΑΠΕ/ΜΠΕ