Κομισιόν: Υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι τον Απρίλιο του 2022

108

Τη διατήρηση των υψηλών τιμών της ενέργειας μέχρι την ερχόμενη άνοιξη προβλέπει η Κομισιόν, όπως αναφέρεται στην εργαλειοθήκη που ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΕ, οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε ένα χαμηλότερο επίπεδο μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Η Κομισιόν που επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, θεωρεί ότι οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές. Η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνει υψηλή τους μήνες του χειμώνα, μέχρι και την άνοιξη του 2022 και θα αρχίσει να πέφτει από τον Απρίλιο του 2022 και μετά. Ωστόσο, εκτιμά η Κομισιόν, οι τιμές θα παραμείνουν ψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια προμήθειας φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι αποθηκευμένες ποσότητες του καυσίμου στην Ευρώπη είναι μικρές, παρά ταύτα φαίνεται να είναι επαρκείς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες για φέτος το χειμώνα, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες με πέρυσι. Παρά ταύτα, η ένταση των καιρικών φαινομένων για φέτος παραμένει ένας παράγοντας κλειδί που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Ως προς τις αιτίες για την ενεργειακή κρίση, η Κομισιόν αναφέρει ότι η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται στην παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία έχει ενισχυθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη. Η αυξανόμενη ζήτηση δεν έχει καλυφθεί από την προσφορά, γεγονός που έχει γίνει αισθητό και σε άλλες περιοχές πέραν της Ευρώπης. Επιπρόσθετα έχουν παρατηρηθεί χαμηλότερες του αναμενόμενου ποσότητες φυσικού αέριου από τη Ρωσία, που έχουν οδηγήσει την αγορά σε στενότητα, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία πλησιάζει η σεζόν της θέρμανσης.

πηγή: energypress.gr