Κίνα: Τέλος στη χρηματοδότηση ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

185

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πως δεν θα συνεχίσει την κατασκευή νέων ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να συμβάλει και η Κίνα στις παγκόσμιες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Κίνα θα παράσχει πιο ισχυρή υποστήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες για την ανάπτυξη παραγωγής πράσινης ενέργειας και μείωση των εκπομπών άνθρακα και δεν θα κατασκευάσει νέα έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Σι στην ηχογραφημένη τηλεοπτική του ομιλία στην ετήσια συγκέντρωση του ΟΗΕ, στην οποία τόνισε τις ειρηνικές προθέσεις της Κίνας στο πεδίο των διεθνών σχέσεων.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου έπεται αντίστοιχων από την πλευρά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Από τις τρεις αυτές χώρες προέρχεται περισσότερο από το 95% της συνολικής χρηματοδότησης ανθρακικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, με το μεγαλύτερο μέρος από την Κίνα, όπως δήλωσε στο BBC η Τζοάνα Λιούις, διευθύντρια επιστήμης, τεχνολογίας και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Ο Τομ Γούντρουφ, πρώην διπλωμάτης για το κλίμα και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας, περιέγραψε τη δέσμευση της Κίνας ως «μια μεγάλη γραμμή στην άμμο». «Είναι επιπλέον απόδειξη ότι η Κίνα γνωρίζει ότι το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το βασικό ερώτημα τώρα είναι πότε θα τραβήξουν μια παρόμοια γραμμή στην άμμο στη χώρα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα δεν χρηματοδότησε κανένα νέο εργοστάσιο άνθρακα στο εξωτερικό τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, συνεχίζοντας την περσινή απότομη πτώση αντίστοιχων χρηματοδοτήσεων.

πηγή: ot.gr