Κάπρος: Οι ΑΠΕ θα αντισταθμίσουν την έντονη επίδραση του αερίου στη χονδρεμπορική σε 5-6 χρόνια

196

Είναι μια πρωτοφανής κατάσταση αυτή που βιώνουμε σήμερα, όμως το 2022 προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών, όπως τόνισε στο Renewable & Storage Forum ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, με αφορμή τις ανατιμήσεις. 

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην πανδημία, στην επιβράδυνση των επενδύσεων σε υδρογονάνθρακες, σε γεωπολιτικούς παράγοντες και στον μετασχηματισμό της παγκόσμιας αγοράς αερίου, ανέφερε σχετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κάπρος, το αέριο πλέον είναι ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού, τη στιγμή που τα χρηματιστήρια ενέργειας έχουν τον ρόλο να ασχολούνται με ένα τμήμα των αγορών, όχι το σύνολο. Οι ΑΠΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο, όμως δεν έχουν φτάσει ακόμα σε σημείο ώστε να αντισταθμίζουν τις τιμές του αερίου, πράγμα που περιμένουμε σε 5-6 χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα, η καθυστέρηση της απολιγνιτοποίησης δεν έχει νόημα από τεχνική και οικονομική άποψη. Από την άλλη, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι αργή σε σχέση με ό,τι χρειάζεται για να μειωθεί το φυσικό αέριο και αυτό θα συμβεί από το 2030 και έπειτα. Στο μεσοδιάστημα χρειαζόμαστε αντιστάθμιση και εδώ εντοπίζεται το έλλειμμα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ που δεν πήρε μέτρα τέτοιου είδους.

Σε κάθε περίπτωση, τα τιμολόγια πρέπει να αντανακλούν το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόβλεψη είναι ότι η αύξηση των ΑΠΕ με βάση τους νέους στόχους μαζί με την αποθήκευση θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το συνολικό κόστος στη χονδρική και την αγορά εξισορρόπησης ήταν 55 ευρώ για τις ΑΠΕ, 115 για τον λιγνίτη και 134 για το αέριο. Αν το πολλαπλασιάσουμε με το μερίδιο της κάθε πηγής, τότε οδηγούμαστε σε μια μέση δίκαιη τιμή 101 ευρώ και όχι 140 που είναι η τιμή χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι αν ο καταναλωτής πληρώνει 140 ευρώ, τότε τα 39 ευρώ τα πληρώνει άδικα.

Η λύση, σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των ΑΠΕ και στα διμερή συμβόλαια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας οφείλεται στις συνθήκες ανταγωνισμού και σίγουρα όχι στην πράσινη μετάβαση, κατέληξε.

πηγή: energypress.gr