Ισπανία: Προώθηση του ανανεώσιμου υδρογόνου

167

Το δυναμικό του υδρογόνου προέρχεται από μακριά. Η NASA το έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές διαστημικές αποστολές. Τροφοδοτούσε, επίσης, τον πρώτο κινητήρα αυτοκινήτου το 1807, αν και η εφεύρεση του Γάλλο-Ελβετού μηχανικού, Francois Isaac de Rivaz, ήταν τόσο αργή που κανείς δεν έδωσε σημασία στον κινητήρα του εκείνη την εποχή.

«Η Ισπανία, λόγω της στρατηγικής της θέσης, έχει μια κορυφαία ευκαιρία να μετατραπεί από εισαγωγέας ενέργειας σε εξαγωγέας σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές που δεν έχουν τις δυνατότητές μας στην ηλιακή ενέργεια. Και αυτό μπορεί να παρέχεται από ανανεώσιμο υδρογόνο», λέει η Ana Isabel Martínez, μηχανικός ειδικευμένη στις τεχνολογίες υδρογόνου στη Repsol Technology Lab. Και μία από τις απαιτήσεις για να το πετύχει αυτό είναι ο ήλιος.

Τρεις επιστήμονες εργάζονται από το 2012 στην ανάπτυξη μιας καινοτόμας τεχνολογίας που ονομάζεται φωτοηλεκτροκατάλυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Συνεργάζονται, επίσης, με μερικά από τα πιο διάσημα κέντρα έρευνας υδρογόνου στη χώρα.

Η δύναμη του υδρογόνου έγκειται στην ικανότητά του να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αντιδρώντας με τον αέρα. Αυτή η αντίδραση αφήνει πίσω της νερό, εξαλείφοντας έτσι το 100% των εκπομπών CO2.

Η ομάδα με επικεφαλής την Ana Isabel Martínez και τη María Dolores Hernández (και οι δύο επιστήμονες της Repsol Technology Lab), μαζί με τη Mónica Sánchez (Enagás) έχουν αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία που αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Αυτή η μέθοδος απλοποιεί τη διαδικασία παραγωγής σε σχέση με την ηλεκτρόλυση, η οποία επιτρέπει την απομόνωση του υδρογόνου με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, αλλά με υψηλό κόστος. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο ή τον άνεμο μεταφέρεται σε έναν ηλεκτρολύτη όπου το μόριο του νερού διαχωρίζεται σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εργασίας και έρευνας, το έργο έφυγε από το εργαστήριο, έχει ένα πιλοτικό εργοστάσιο στο Repsol Technology Lab και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός εργοστασίου επίδειξης στο βιομηχανικό συγκρότημα Repsol στο Puertollano. Στόχος είναι να επιτευχθεί βιομηχανική παραγωγή και πώληση ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030.

Το υδρογόνο δεν είναι ενέργεια από μόνο του, αλλά είναι ενεργειακός φορέας, κάτι τυπικό για ουσίες που αποθηκεύουν ενέργεια και που μπορούν στη συνέχεια να απελευθερωθούν με ελεγχόμενο τρόπο. Αυτή η ποιότητα υποστηρίζει τις δυνατότητές της στην απαλλαγή από την οικονομία του άνθρακα γιατί, όπως εξηγεί η Ana Martínez, «θα επιτρέψει την εμφάνιση μιας νέας «οικονομίας υδρογόνου», η οποία θα μας δώσει την ευκαιρία, αφενός, να αποθηκεύσουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μεγάλο βαθμό και, αφετέρου, να χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε διάφορους τομείς, όπως η κινητικότητα, με συνθετικά καύσιμα ή ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου· ή τον οικιακό τομέα, όπου υπάρχουν ήδη διαθέσιμοι λέβητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας με αυτό το αέριο».

πηγή: naftemporiki.gr