Ηνωμένο Βασίλειο: H «Silicon Valley» της Ενέργειας

141

Tη λειτουργία ενός fund αξίας 450 εκατ. στερλινών (πάνω από μισό δισ. ευρώ), που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων νέων τεχνολογιών για ενεργειακά δίκτυα, ανακοίνωσε ο βρετανικός ρυθμιστής ενέργειας, Ofgem, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εδραιωθεί ως η «Silicon Valley της Ενέργειας».

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι το νέο Ταμείο Στρατηγικής Καινοτομίας, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον κυβερνητικό οργανισμό Innovate UK, άνοιξε επίσημα για εφαρμογές σήμερα, στο πλαίσιο του τελευταίου καθεστώτος ελέγχου τιμών RII02.

Ένα αρχικό ποσό 450 εκατομμυρίων λιρών θα είναι διαθέσιμο τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ofgem να διατηρεί την επιλογή να αυξήσει το κεφάλαιο εάν παρουσιαστούν ιδιαίτερα καινοτόμα σχέδια.

Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι το ταμείο θα συμβάλει στη στήριξη σχεδίων «που επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χωρίς εκπομπές άνθρακα και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να τοποθετηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή καινοτομία».

Οι αιτούντες θα κληθούν να εξηγήσουν πώς αντιμετωπίζουν τέσσερις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ενεργειακά δίκτυα καθώς εργάζονται για την απελευθέρωση άνθρακα: την ολοκλήρωση ολόκληρου συστήματος, τα δεδομένα και την ψηφιοποίηση, τη θερμότητα και τη μεταφορά.

πηγή: ot.gr