Ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ: ποιοι είναι οι υποψήφιοι

31
deddie

Κορυφαίους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού με τοποθετήσεις στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των δικτύων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Χιλή και Αυστραλία, συγκεντρώνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες εννέα από τους 11 υποψήφιους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο κολοσσός της Blackrock με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 9 τρισ. δολάρια. Οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν θέση στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και συμμετοχή στις αποφάσεις με διαφανείς κανόνες και διαδικασίες. Ωστόσο, στο ερώτημα σε τι βαθμό θα τους εκχωρηθούν δικαιώματα όπως αναφέρουν στην ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έχει τον τελικό λόγο.

Τη λίστα με τους επιλέξιμους επενδυτές που θα διεκδικήσουν τις μετοχές του ΔΕΔΔΗΕ, συγκροτούν οι αμερικανικές CVC, Blackrock, KKR και Oak Hill Advisors, η γαλλική Ardian, η καναδική BCI, η αυστραλιανή Macquarie, η ιταλική F2i και η επίσης αυστραλιανή First Sentier Investors που ανήκει στον όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επενδυτές και όχι εταιρείες ηλεκτρισμού, στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι ανήκουν σε εκείνους που έχουν τοποθετήσεις σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, ενέργειας και δίκτυα φυσικού αερίου σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

πηγή: newmoney.gr