Ιδιωτικοποιήσεις: Κλειδί το τίμημα για ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

150

Η έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας δύο μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, που μπαίνει αυτή την εβδομάδα στην τελική φάση με την κατάθεση και το άνοιγμα οικονομικών προσφορών, θα είναι καταλύτης διαμόρφωσης οικονομικού κλίματος.

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές από το εξωτερικό, αξιόπιστοι, με γνώση του αντικειμένου και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες θ’ ανοίξουν επίσημα οι δεσμευτικές προσφορές για το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών, που πωλούνται από το ΤΑΙΠΕΔ (65%) και τα ΕΛΠΕ (35%).

Έχουν κατατεθεί δύο προσφορές, από την ιταλική Italgas και την τσέχικη EP Investment, που έχουν ισχυρή παρουσία στον κλάδο και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση δικτύων φυσικού αερίου.

Η απόφαση και οι περαιτέρω κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (και προφανώς των ΕΛΠΕ) θα εξαρτηθούν από το ύψος των οικονομικών προσφορών.

Αν η διαφορά μεταξύ των δύο προσφορών δεν υπερβαίνει το 15%, θα ζητηθεί και από τους δύο υποψήφιους να καταθέσουν βελτιωμένες ανταγωνιστικές προσφορές. Αν η διαφορά υπερβεί το 15%, θα ζητηθεί νέα βελτιωμένη προσφορά μόνον από τον πρώτο.

Προσφορές θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα (μέχρι το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου) για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, που πωλούνται από τη ΔΕΗ. Οι προσφορές θ’ ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, θα αξιολογηθούν και η ΔΕΗ θα αποφασίσει άμεσα για την τύχη της θυγατρικής της – ποιον θα επιλέξει για εταίρο της. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαδικασία βελτίωσης των προσφορών.

Από τους 4 μέχρι τώρα ενδιαφερόμενους αναμένεται ότι θα καταθέσουν προσφορές τουλάχιστον οι τρεις: Το αμερικανικό fund CVC και τα αυστραλιανά First Sentier και Macquarie. Αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή στην τελική φάση του αμερικανικού fund Kohlberg-Kravis-Roberts (KKR).

Βασικό κριτήριο επιτυχίας του διαγωνισμού θα είναι το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ) και τις δανειακές υποχρεώσεις του (1,5 δισ.), παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ελάχιστο αποδεκτό τίμημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 1,5 δισ. ευρώ.

πηγή: sofokleousin.gr