Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ζητά περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για το κλίμα

96

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ζήτησε στις 22 Ιουλίου από τους υπεύθυνους της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών με πολυδιάστατη δράση (MDBs) να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την κινητοποίηση περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την υποστήριξη των στόχων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων. Ζήτησε, επίσης, επαναξιολόγηση των εσωτερικών πρωτοβουλιών της τράπεζας, αλλά και των πρακτικών της προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ίδια θα συγκαλέσει πάλι την αναφερόμενη ομάδα «για να συζητήσει συγκεκριμένα σχέδια τον Οκτώβριο» στο περιθώριο των ετήσιων διασκέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μεταξύ των εν δυνάμει πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και οι κινήσεις των τραπεζών πέραν των παραδοσιακών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες στην ανάπτυξη αγορών πράσινων ομολόγων, αλλά και στη δημιουργία «πλαισίων διευκόλυνσης» για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα.

Εκτός του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τραπεζικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβάνονταν η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα Ασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Γέλεν είχε δηλώσει στη σχετική με το κλίμα διάσκεψη της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία ότι θα ζητούσε από τους θεσμούς «να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα» και να υποστηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για να μειώσουν της βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γέλεν ρωτήθηκε από το Reuters σε μία συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα αν θα κατευθύνει τις αρμόδιες αναπτυξιακές τράπεζες για τον τερματισμό της χρηματοδότησης προγραμμάτων ορυκτών καυσίμων και απάντησε: «Νομίζω ότι η πιθανή θέση μας θα είναι ότι εκεί που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δε θα εγκρίνουμε σίγουρα τον άνθρακα – εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα – και θα έχουμε μία ισχυρή προτίμηση για προγράμματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον».

πηγή: naftemporiki.gr