Η Turkish Petroleum υπέβαλε αίτηση για εξερεύνηση πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο

135

Σύμφωνα με δήλωση του Τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στην Επίσημη Εφημερίδα της χώρας, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Τουρκίας έχει υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης αργού πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων χαρτών, οι τρεις περιοχές όπου η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) σκοπεύει να πραγματοποιήσει την εξερεύνηση βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα στα ανοικτά των ακτών του Silifke, στην επαρχία Mersin.

Η αίτηση του TPAO έρχεται μια εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έρχεται σε αντιπαράθεση με τα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση για τους ενεργειακούς πόρους και τη δικαιοδοσία της περιοχής, και οι εντάσεις ξέσπασαν πέρυσι όταν οι τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες ναυτικού συνόδευσαν σκάφη που εξερευνούσαν υδρογονάνθρακες. Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, απέρριψε τους θαλάσσιους οριακούς ισχυρισμούς της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυρίαρχα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας, όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έλαβε «σήματα φυσικού αερίου» στην Ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή. «Όποια και αν είναι τα δικαιώματά μας, θα τα πάρουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και θα πραγματοποιήσουμε τις επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και σε όλες αυτές τις θάλασσες», είπε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντόνμεζ, στα τέλη Μαΐου είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να ανοίξει περισσότερες γεωτρήσεις στην αναζήτησή της για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει ήδη ανοίξει οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή, είπε ο υπουργός. Ενώ υπήρχαν ενδείξεις φυσικού αερίου, δεν υπήρξε καμία οικονομική ανακάλυψη. Τρεις από τις οκτώ ανοιχτές γεωτρήσεις βρίσκονται στις περιοχές όπου η Τουρκία έλαβε άδειες από την ΤΔΒΚ, δήλωσε ο Ντόνμεζ. «Οι άλλες βρίσκονται στις περιοχές της υφαλοκρηπίδας μας. Οι σεισμικές μελέτες συνεχίζονται», σημείωσε ο Ντόνμεζ.

πηγή: dailysabah.com