Η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

132
natural gas 863236 1280

Η ρωσική Gazprom αύξησε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 30,7% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης. Η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση, στα 53 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου, οφείλεται στην κρύα χειμερινή περίοδο (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Τον Μάρτιο, οι αποστολές ανήλθαν σε 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών, ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου, σχεδόν τριπλασίασε τις αγορές της κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Οι περισσότερες προμήθειες παραδόθηκαν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τα γειτονικά κράτη . Οι εξαγωγές προς τη Σερβία σημείωσαν σημαντική άνοδο 71,3%, ενώ οι πωλήσεις προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αυξήθηκαν 52,4% και 23,4% αντίστοιχα μόλις τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream.

Η Ρουμανία, η οποία έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ενεργειακή αυτάρκεια, αύξησε τις αγορές ρωσικού αερίου κατά 90%. Οι προμήθειες πραγματοποιούνται μέσω της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, μια πολύ πιο ακριβή διαδρομή από την πιθανή παράδοση μέσω του Turkish Stream. Οι εξαγωγές της Gazprom στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση κατά 106,6% ανέβασε την ρωσική εταιρεία στον νούμερο ένα προμηθευτή ενέργειας της χώρας, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης που επεδίωκε η Άγκυρα.

πηγή: worldenergynews.gr