Η ΡΑΕ κατηγορεί τον ΑΔΜΗΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό

112
rae logo

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μπαίνει ο ΑΔΜΗΕ για το μοντέλο κατανομής των μονάδων στο σύστημα, ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους προς την αρμόδια Αρχή οι ιδιώτες παραγωγοί. Η ΡΑΕ καταλογίζει στον ΑΔΜΗΕ αδιαφανείς διαδικασίες και έχει αποφασίσει να διερευνήσει τον τρόπο κατανομής των μονάδων στην προημερήσια αγορά από τον Νοέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή του target model.


Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια και έχει ήδη επικοινωνήσει στον ΑΔΜΗΕ, είναι η συμμόρφωση του Διαχειριστή με την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει χωριστή κατανομή των μονάδων που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς και χωριστή αυτών που απαιτούνται για την στήριξη της επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος οι οποίες θα πρέπει να αμείβονται χωριστά.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τη ΡΑΕ να δημοσιεύει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την διάθεση και κατανομή των μονάδων. Η αμφισβήτηση του μοντέλου που ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ για την κατανομή των μονάδων εκφράστηκε με την έναρξη της λειτουργίας του target model και κορυφώθηκε την περίοδο της κακοκαιρίας «Μήδεια», όταν ο ΑΔΜΗΕ σε καθημερινή βάση έβαζε υποχρεωτικά στο σύστημα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την κάλυψη της ζήτησης.


Οι ιδιώτες παραγωγοί αποδίδουν στην πρακτική αυτή χαρακτηριστικά αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ, η οποία πέραν της ζημίας που προκαλεί στους ίδιους δημιουργεί και συνθήκες αποθάρρυνσης των αναγκαίων επενδύσεων για την επάρκεια του συστήματος.

πηγή: worldenergynews.gr