Η παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων επιταχύνεται και αναμένεται να επιδεινωθεί

189
9460755014 499e0c53d2 b

Η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιθανό να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο καταστροφής του κλίματος, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες και διευθύνοντες σύμβουλοι τονίζουν επανειλημμένα τη δέσμευσή τους για τη λεγόμενη «ενεργειακή μετάβαση».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπόκεινται σε έντονη πίεση να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού πριν από την COP26 του τρέχοντος έτους, που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη της Σκωτίας στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι πολιτικοί και οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν δημόσια την ανάγκη μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι ελπίδες για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη – και επίτευξη ενός κρίσιμου παγκόσμιου στόχου – επιδεινώνονται γρήγορα.

Σχεδόν 200 χώρες επικύρωσαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στην COP21, συμφωνώντας να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Παραμένει βασικό επίκεντρο της COP26, αν και ορισμένοι επιστήμονες του κλίματος πιστεύουν τώρα ότι η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ήδη «σχεδόν αδύνατη».

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει εκτιμήσει ότι η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο ως αποτέλεσμα των προηγούμενων και των συνεχιζόμενων εκπομπών προσθέτει περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία κάθε δεκαετία. Και, εάν συνεχιστεί, η IPCC έχει προβλέψει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να φτάσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου μεταξύ 2030 και 2052.

Για να διατηρηθεί κάτω από αυτό το επίπεδο, οι επιστήμονες του κλίματος ζήτησαν μείωση κατά 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, πριν φτάσουν στο μηδέν περίπου το 2050.

πηγή: cnbc.com