Η.Π.Α. και Γερμανία συμφώνησαν να επιτρέψουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2

421
thumbnail image 845.jpeg.960x0 q90 crop upscale
©NordStream

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτρέψουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μακροχρόνιο σημείο διαμάχης μεταξύ των συμμάχων. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, στοχεύει να επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ουκρανία καθώς και στην αειφόρο ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ανησυχία που περιβάλλει το σχεδόν πλήρες έργο Nord Stream 2, έναν εκτεταμένος υποθαλάσσιο αγωγό που θα αντλεί ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, πηγάζει από την ιστορία της Μόσχας που χρησιμοποιεί τον ενεργειακό τομέα για να αποκτήσει εξουσία έναντι των γειτόνων της, δηλαδή της Ουκρανίας.

Όταν ολοκληρωθεί, ο υποθαλάσσιος αγωγός θα εκτείνεται 764 μίλια από τη Ρωσία έως τη Γερμανία, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, το Κρεμλίνο είπε ότι έμειναν μόνο 62 μίλια από το Nord Stream 2.

πηγή: cnbc.com