Η Nestlé Ελλάς δρα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης

521

Η Nestlé Ελλάς προωθεί, υποστηρίζει και συμπράττει σε συνεργασίες για δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Συμμετέχει ενεργά σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες – το πρόγραμμα «WE SEA MORE» και το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» – στοχεύει μαζί τους στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης εξαιτίας των πλαστικών.

«Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν τη φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη» αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης.

Το πρωτοπόρο πρόγραμμα «WE SEA MORE II» που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς σε συνεργασία με την Polygreen, βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, την καταγραφή και τη συλλογή των απορριμμάτων του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Οι Δήμοι Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας.

Πολύτιμοι σύμμαχοι στην αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος είναι η UcanDrone που εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (Drones), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα και οι δύτες της Divers’ World που ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον βυθό. Τη συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς, της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% ήταν πλαστικά απορρίμματα, το 17% ύφασμα και το 16% αλουμίνιο και μέταλλα.

Αντίστοιχα, για δεύτερη χρονιά η Nestlé Ελλάς συνεργάζεται με την «Εναλεία» υποστηρίζοντας το πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup» που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η «Εναλεία» εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους ψαράδες να φέρνουν τα πλαστικά που εντοπίζουν πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα.

πηγή: naftemporiki.gr