Η ΜΚΟ του Bill Gates συγκεντρώνει πάνω από 1 δισ. δολάρια για καθαρή ενέργεια

83

Σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, η ΜΚΟ Breakthrough Energy, που ιδρύθηκε από τον Bill Gates το 2015, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από επτά μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ArcelorMittal και General Motors.

Οι πρώτοι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που ονομάστηκε «Catalyst», περιλαμβάνουν, επίσης, τις American Airlines, Bank of America, BlackRock, Boston Consulting Group και Microsoft.

Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια και έχει δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων, μετοχών και δεσμεύσεων για την απόκτηση των τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του οργανισμού στο Agence France-Presse (AFP).

Η Catalyst έχει ήδη δημιουργήσει συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ιδέα είναι να υποστηριχθεί η ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συγκεντρώνοντας τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και χρηματοδοτώντας τα βήματα για την εμπορευματοποίηση. Αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες στην πρωτοβουλία.

Το έργο θα επικεντρωθεί αρχικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεσσάρων τεχνολογιών: άμεση δέσμευση άνθρακα, πράσινο υδρογόνο, μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας και βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας.

Αλλά σχεδιάζει, επίσης, να εξετάσει άλλες καινοτομίες για να μειώσει την επίδραση άνθρακα του χάλυβα και του τσιμέντου, για παράδειγμα.

«Η αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής θα απαιτήσει μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Η μισή τεχνολογία που απαιτείται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ρύπων είτε δεν υπάρχει ακόμη είτε είναι πολύ ακριβή για να αντέξει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», δήλωσε ο Γκέιτς σε δήλωσή του.

«Το Catalyst έχει σχεδιαστεί για να το αλλάξει αυτό και να προσφέρει έναν αποτελεσματικό τρόπο επένδυσης στο μέλλον της καθαρής τεχνολογίας», προσέθεσε ο ιδρυτής της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος.

Πολλές από τις εμπλεκόμενες εταιρείες διευκρίνισαν τα ποσά που εισέφεραν. Το ίδρυμα της επενδυτικής εταιρείας BlackRock και της Microsoft έχουν δωρίσει το καθένα 100 εκατ. δολάρια. Η American Airlines έχει δεσμεύσει 100 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα, ενώ η ArcelorMittal έχει δεσμεύσει 100 εκατ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω του XCarb Innovation Fund.

πηγή: dailysabah.com