Η Μ. Βρετανία ως παράδειγμα για θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

68
plotoparko1

Το βασικό συμπέρασμα από το web seminar με θέμα “Exploring opportunities for Greek-British cooperation in Offshore Wind” που διοργάνωσε χθες η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκου, εκπροσώπων βρετανικών εταιρειών του κλάδου καθώς και αρμόδιων κρατικών φορέων, είναι πως η Μ. Βρετανία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, ανοίγοντας σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες για επιχειρηματικές συνεργασίες.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν αφενός να ενημερώσει για το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε τη δική του πρωτοπόρα αγορά θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, αφετέρου να καλλιεργήσει το έδαφος για μελλοντικές συγκλίσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Η περίπτωση της Μ. Βρετανίας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα φωτεινό παράδειγμα, όχι μόνο για την ραγδαία ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, αλλά και για την ταχεία απεξάρτησή της από τον άνθρακα.

Ο κ. Λαδακάκος ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι στην Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων, τάση που ενισχύεται και διεθνώς όπως επιβεβαίωσαν οι άλλοι συμμετέχοντες. Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το βρετανικό μοντέλο αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας με τις αναγκαίες προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα, με στόχο «να παράγουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια από τη θάλασσα»

πηγή: newmoney.gr