Η Λετονία δοκιμάζει αυτόματη δειγματοληψία ποιότητας νερού με drones

469

Για να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στη διαδικασία δειγματοληψίας ποιότητας νερού, το Λετονικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Γεωλογίας και Μετεωρολογίας (LEGMC) εξετάζει τη χρήση drones. Για τον σκοπό αυτό, έχει διεξαχθεί μια δοκιμαστική πτήση με χρήση του drone DJI M300 RTK και ενός αυτοματοποιημένου συστήματος δειγματοληψίας νερού που αναπτύχθηκε από την SPH Engineering.

Το LEGMC είναι ένας κυβερνητικός οργανισμός υπεύθυνος για την περιβαλλοντική παρακολούθηση (νερό, έδαφος, αέρας) και την αξιολόγηση της ποιότητας τους στη Λετονία. Συνειδητοποιώντας ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι δειγματοληψίας νερού είναι χρονοβόρες και κινδυνεύουν από ανθρώπινο λάθος, η LEGMC ζήτησε από την SPH Engineering με έδρα τη Ρίγα να αναπτύξει ένα εργαλείο που θα βοηθούσε τον οργανισμό να λάβει δείγματα νερού από μολυσμένα νερά γρήγορα και με ασφάλεια.

Η λύση δειγματοληψίας νερού drone της SPH Engineering αποτελείται από:

  • Δειγματολήπτη νερού με όγκο 1 λίτρου για drone DJI M300 RTK ή όγκο έως 5 λίτρων για drone DJI M600 Pro.
  • Ενσωματωμένο υπολογιστή για έλεγχο της διαδικασίας δειγματοληψίας νερού σε πλήρως αυτόματη λειτουργία.
  • Ραντάρ για μέτρηση υψομέτρου σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη θέση δειγματοληψίας όπου είναι απαραίτητο να ληφθεί δείγμα.

Το drone πετά σε μια καθορισμένη τοποθεσία, κατεβαίνει στο απαιτούμενο υψόμετρο και παίρνει δείγμα. Μόλις συλλεχθεί το δείγμα, το drone ανεβαίνει και το παραδίδει σε μια καθορισμένη τοποθεσία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη εμπλοκή στο σημείο, μπορούν εύκολα να ληφθούν δείγματα από επικίνδυνα ή μολυσμένα νερά ή σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή.

πηγή: kinita-nea.gr