Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει τη δοκιμή πλωτών αιολικών

180
screenshot 6

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζει ένα πιλοτικό έργο πλωτών αιολικών για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα.

Η Socar (Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν) υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη γαλλική εταιρία Technip Energies με έδρα τη Γαλλία. Οι δύο εταιρείες θα αξιολογήσουν το πιλοτικό έργο ως μέρος μιας ευρύτερης μελέτης μέτρων βιωσιμότητας σε υπεράκτιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της βελτίωσης της απόδοσης ισχύος. Εάν το πρόγραμμα προχωρήσει, θα είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο στο Αζερμπαϊτζάν. Καμία εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει την προγραμματισμένη χωρητικότητα ανεμογεννητριών, την πλωτή πλατφόρμα ή αναμενόμενη ημερομηνία λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις για εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα χρησιμοποιούν συνήθως ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, σημείωσε η Socar. Μέσω του πιλοτικού έργου, η Socar και η Technip Energies στοχεύουν στον προσδιορισμό των προοπτικών χρήσης καθαρής ενέργειας για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα αυτό στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει 112MW λειτουργικής χωρητικότητας αιολικής ενέργειας στην ξηρά.

πηγή: windpowermonthly.com