Η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για περίπου το 1/3 των θανάτων λόγω ζέστης, σύμφωνα με μελέτη

135
5976267117 fd19d81688 b

Κατά μέσο όρο, περίπου το 37% των θανάτων από ζέστη μπορεί να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Nature Climate Change.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 732 μέρη σε 43 χώρες για μια περίοδο περίπου τριών δεκαετιών, από το 1991-2018. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων θανάτων από τη ζέστη και μετρήσεων θερμοκρασίας από εκείνα τα μέρη, για την κατασκευή μοντέλων υπολογιστών που υπολόγισαν πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή. Οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, με το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος να συμβαίνουν σε θερμότερες χώρες.

Συνολικά, περίπου 166.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη, μεταξύ των ετών 1998 και 2017, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε θερμά κύματα από ποτέ. «Μεταξύ του 2000 και του 2016, ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε καύσωνες αυξήθηκε κατά περίπου 125 εκατομμύρια», εκτιμά ο ΠΟΥ.

Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης δεδομένων, δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη πολλές περιοχές της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. «Οι χώρες όπου δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα δεδομένα για την υγεία, είναι συχνά μεταξύ των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή», έγραψε ο ερευνητής της κλιματικής αλλαγής, Dann Mitchell.

Η μελέτη αυτή συμβαδίζει με άλλες έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι καταστροφική για την ανθρώπινη υγεία. Οι ηλικιωμένοι, ειδικά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα, αφού ο κίνδυνος σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά περίπου 54% μεταξύ 2000 και 2018. Ορισμένες περιοχές του πλανήτη πλήττονται χειρότερα από άλλες, με ακραίες συνθήκες να λαμβάνουν χώρα ακόμη πιο συχνά από ό,τι είχε προβλεφθεί.

πηγή: theverge.com