Η Κίνα αυξάνει την παραγωγή άνθρακα για να καλύψει την έλλειψη ενέργειας

75

Η Κίνα έδωσε εντολή στις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα να αυξήσουν επειγόντως την παραγωγή, καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί τα εργοστάσια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και αναγκάζει τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, να υποχωρήσει έναντι των υποσχέσεων που έχει δώσει η χώρα τους για την κλιματική αλλαγή.

Οι αξιωματούχοι του τομέα Ενέργειας στην Εσωτερική Μογγολία, μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές περιοχές παραγωγής άνθρακα, έδωσαν εντολή σε 72 τοπικά ανθρακωρυχεία να επεκτείνουν τη χωρητικότητά τους κατά 100 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τους Securities Times, μιας οικονομικής εφημερίδας που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος.

Ο πρόσθετος άνθρακας που καλείται να εξορύξει η Εσωτερική Μογγολία ισοδυναμεί με το 10% των σχεδόν 1 δισ. τόνων που παρήγαγε η περιοχή το 2020.

Η εγχώρια παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε τους 3,9 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί το 2021, παρά τη διεθνή δέσμευση-υπόσχεση του Σι ότι η Κίνα θα φτάσει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα πριν από το 2030 και θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Η τελευταία προσπάθεια των κινεζικών αρχών για την καταπολέμηση των σοβαρών ελλείψεων ενέργειας έρχεται ως συνέπεια των απανωτών αναστολών εργασίας σε πολλά εργοστάσια παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλά άλλα αναγκάστηκαν να μειώσουν τις εργασίες τους. Επιπλέον, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν και τα νοικοκυριά σε περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις ότι θα μπορούσαν να «ξεμείνουν» από ρεύμα ακόμα και κρίσιμες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή τροφίμων.

Οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου και οι ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις αγορές ενέργειας σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία, έχοντας ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ.

πηγή: ot.gr