Η Italgas βλέπει οικονομικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ενέργειας

73

Η Ιταλία επιδιώκει να διευρύνει την επιχειρηματική της παρουσία στην αγορά ενέργειας της Ελλάδας, διεκδικώντας μέσω της εταιρείας Italgas τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία στην οποία μετέχει με 26% η κρατική επενδυτική τράπεζα της Ιταλίας (CDP Reti), φέρεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να έχει το προβάδισμα έναντι της τσεχικής EP Investment Advisors, του διεθνούς ενεργειακού ομίλου της Πράγας (EPH).

Όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη του CEO Πάολο Γκάλο στα ΝΕΑ, η Italgas δείχνει αποφασισμένη να διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Πέραν αυτού, στο αναπτυξιακό της πλάνο για την περίοδο 2021-2027 ο Ιταλός διανομέας φυσικού αερίου σε 1.800 δήμους της γειτονικής χώρας και τρίτος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη έχει συμπεριλάβει τη ΔΕΠΑ Υποδομών στις ευκαιρίες για επέκταση των δραστηριοτήτων του κι εκτός συνόρων.

Η Italgas ήδη δρομολογεί επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του δικτύου διανομής των 70.000 χλμ στην Ιταλία, όπως επίσης και για την προσαρμογή των αγωγών, ώστε να υποδέχονται καθαρότερα καύσιμα, βιομεθάνιο και υδρόγονο.

Οι ιταλικές εταιρείες παίζουν σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας και αν τελικά επικρατήσει η Italgas θα είναι η τρίτη που εισέρχεται στην ελληνική αγορά.

Ο κλάδος που δίνουν έμφαση είναι αυτός του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και η σταδιακή τους είσοδος φανερώνει τις προοπτικές και τις οικονομικές ευκαιρίες που βλέπουν για τη χώρα μας στη φάση της ενεργειακής μετάβασης.

Επιπλέον, βαρύτητα δίνουν στην είσοδο σε ρυθμιζόμενες υποδομές, καθώς μέσω αυτών εξασφαλίζουν μελλοντικά έσοδα.

Την πόρτα της ελληνικής αγοράς ενέργειας χτυπά και ο Ιταλός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Terna, η οποία σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει την ανάπτυξη της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ιταλίας με την Ελλάδα.

πηγή: ot.gr