Η Ισπανία στοχεύει στην εγκατάσταση 1-3 GW πλωτών ανεμογεννητριών έως το 2030

108
29838398353 ec4a447fe7 b

Η Ισπανία σκοπεύει να εγκαταστήσει πλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των ακτών της με ικανότητα παραγωγής 1 έως 3 gigawatts έως το 2030, δήλωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη.

Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους αξιοποίησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή. Η Ισπανία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους χερσαίους στόλους αιολικής ενέργειας στον κόσμο, αλλά τα νερά της είναι πολύ βαθιά για να επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Αναγνωρίζοντας το υψηλότερο κόστος κατασκευής πλωτών αιολικών πάρκων σε σύγκριση με τα σταθερά, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ύδατα σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων, η Ισπανία θα παρέχει έως 200 εκατομμύρια ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη.

Ο εγχώριος αιολικός γίγαντας Iberdrola δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα πλωτό αιολικό πάρκο στην Ισπανία εάν εξασφαλίσει υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον κορονοϊό.

πηγή: reuters.com