Η Ιαπωνία ενισχύει τον στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το ενεργειακό μείγμα του 2030

253
photovoltaic 491702 1920

Η Ιαπωνία θα αυξήσει τον στόχο της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το 2030, καθώς πιέζει να μειώσει τις εκπομπές για την εκπλήρωση δεσμεύσεων βάσει διεθνών συμφωνιών για την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με σχέδιο της τελευταίας ενεργειακής πολιτικής της.

Το προσχέδιο πολιτικής του υπουργείου Βιομηχανίας που κυκλοφόρησε την Τετάρτη αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιστοιχούν στο 36-38% των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, διπλασιάζοντας το επίπεδο του 18% το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2020. Ο παλαιότερος στόχος ήταν να συμβάλουν οι ανανεώσιμες πηγές στο 22-24% ηλεκτρική ενέργεια το 2030. Η χρήση άνθρακα, θα μειωθεί στο 19% από 26% στο πλαίσιο του νέου σχεδίου. Το φυσικό αέριο, το οποίο έρχεται στην Ιαπωνία με τη μορφή εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου μέρους των ορυκτών καυσίμων του ενεργειακού μείγματος στόχου, το οποίο ορίστηκε στο 41%, από το 56%.

Ο πυρηνικός στόχος της Ιαπωνίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 20-22%. Τα νέα καύσιμα όπως το υδρογόνο και η αμμωνία θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2030, ανέφερε το προσχέδιο.

Πολλοί ειδικοί λένε ότι ο πυρηνικός στόχος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία οδήγησε σε μεγάλη μεταβολή της κοινής γνώμης αφού εξέθεσε τις αδυναμίες της βιομηχανίας και των ρυθμιστικών αρχών και οδήγησε στο κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων της χώρας. Εννέα αντιδραστήρες λειτουργούν τώρα, ο υψηλότερος αριθμός μετά την καταστροφή. Η χώρα είχε προηγουμένως 54 λειτουργικούς αντιδραστήρες. Το προσχέδιο δεν ανέφερε την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων ή την αντικατάσταση των εργοστασίων, τα οποία ορισμένα βιομηχανικά και εταιρικά στελέχη είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να συμπεριλάβει. Η Ιαπωνία στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ ενισχύει την ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά η πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει ως σημαντική πηγή ισχύος βάσης, λέει το προσχέδιο.

πηγή: reuters.com