Η Ελλάδα θα “σβήσει” τον άνθρακα ως το 2025

142
duisburg 4104432 1280

Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι σήμερα «σβήσει» το σύνολο των ανθρακικών τους μονάδων και άλλες επτά έχουν δεσμευτεί να το κάνουν μέχρι το 2025. Σε αυτές προστίθεται πλέον και η Ελλάδα. Το «σβήσιμο» των λιγνιτικών της φουγάρων ως το 2025, εκτός του ότι την γλιτώνει από σίγουρες ζημιές, στέλνει ένα ακόμη ισχυρό σήμα στους επενδυτές για τον μετασχηματισμό της. Κυρίως όμως βάζει την ΔΕΗ και την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών που αγωνίζονται προκειμένου μέχρι το 2025 να έχουν εγκαταλείψει οριστικά τα στερεά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στην πράξη, η φετινή χρονιά θα είναι μεταβατική, στρώνοντας το έδαφος για το 2022, τότε που θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα μεγάλα έργα ΑΠΕ, αλλά και η επιχείρηση θα βάλει στα ταμεία της το τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με οργανισμούς και ξένες ιστοσελίδες που παρακολουθούν την πορεία απανθρακοποίησης παγκοσμίως, ελάχιστες είναι οι χώρες που έχουν δεσμευτεί σε πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα στα μέσα της δεκαετίας.

πηγή: energypress.gr