Η ΕΔΕΥ στρέφεται προς τις “πράσινες” επιχειρήσεις

300
09 04 12 image 60707cdbc00b7

Στις επιχειρήσεις με έμφαση στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, τα υπεράκτια αιολικά και το υδρογόνο στρέφει την προσοχή της η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σύμμαχος της νέας στρατηγικής της ΕΔΕΥ είναι η μεγάλη καταιγίδα που βίωσε ο τομέας των ορυκτών καυσίμων τον τελευταίο χρόνο. Πέρα από την πανδημία και την οικονομική κρίση που έριξαν βαριά σκιά στα project υδρογονανθράκων υπήρξε και μία πολύ έντονη και απότομη στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο του πετρελαϊκού κλάδου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάτι που είχε ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα αντίστοιχα και στο αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα.

Το πρώτο πρότζεκτ που έχει ανακοινωθεί είναι της Energean, το οποίο διεκδικεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο δεύτερος τομέας είναι τα πλωτά αιολικά πάρκα. Μια νέα τεχνολογία στον τομέα των ΑΠΕ, η οποία προσφέρεται για μεγάλη ανάπτυξη λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εγχώριας αγοράς αιολικού δυναμικού. Ο τρίτος πυλώνας αυτής της ανάπτυξης είναι το «μπλε» και «πράσινο» υδρογόνο. Πρόκειται για τεχνολογίες που ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, ξεκινώντας από την εξόρυξης και την κατανάλωση ενέργειας έως την αποθήκευση C02.

Ήδη, έχει ξεκινήσει ένα πρώτος γύρος επαφών με τις εταιρείες με στόχο να δοθούν κίνητρα και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να επανεκκινήσουν οι επενδύσεις. Η ΕΔΕΥ στοχεύει είτε να προσελκύσει διεθνείς παίκτες που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την χώρα μας είτε καινούριους.

πηγή: newmoney.gr