Η Ε.Ε θέτει “πράσινα πρότυπα” για την παγκόσμια οικονομία

71
51918418 growing money chart in rise
51918418 - growing money - chart in rise

Τα νέα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων θα αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και την κατεύθυνση των κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν οι αρμόδιοι στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. Το νέο σύστημα ταξινόμησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια «αναδιάρθρωση της οικονομίας και ανασχεδιασμός του χρηματοπιστωτικού κόσμου», δήλωσε η Mairead McGuinness, Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε συνέντευξή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πρώτο σύνολο κριτηρίων για πράσινες επενδύσεις, που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς επαναφορτιζόμενων μπαταριών, εξοπλισμού ενεργειακής απόδοσης, αυτοκινήτων χαμηλών εκπομπών, αιολικών και ηλιακών μονάδων παραγωγής ενέργειας να αποκτήσουν μια επίσημη “green label”. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης σημαντική επέκταση των απαιτήσεων για την υποβολή εκθέσεων για το κλίμα, ώστε να καλύψει περίπου 50.000 εταιρείες στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ελπίζει ότι το σύστημα ταξινόμησης για πράσινες επενδύσεις θα επηρεάσει την παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την κατεύθυνση της χρηματοδότησης σε έργα που θέτουν τον κόσμο σε καλό δρόμο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας, όπως επιτάσσει η Συμφωνία του Παρισιού. Με τη ζήτηση για πράσινες επενδυτικές ευκαιρίες σε επίπεδα ρεκόρ, οι Βρυξέλλες βλέπουν το σύστημα ταξινόμησης ως κίνητρο για την αλλαγή της οικονομικής δραστηριότητας προς τη βιωσιμότητα.

Το ακανθώδες ζήτημα των ορυκτών καυσίμων διαίρεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με ορισμένα, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Γερμανίας, να αγωνίζονται για τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου ως βιώσιμου. Η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των έργων φυσικού αερίου αφού αναλύσει τις πιο οικονομικά αποδοτικές επιλογές για την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Εάν ορισμένες δραστηριότητες φυσικού αερίου λάβουν πράσινη ετικέτα, θα υπόκεινται σε πολύ αυστηρά κριτήρια, σύμφωνα με τον Ντομπρόβσκις.

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν επίσης κατ ‘αρχήν για τον λεγόμενο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, ο οποίος προβλέπει μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, και μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Το σύμφωνο της ΕΕ θέτει αυστηρότερους κανόνες που θα επηρεάσουν τις βιομηχανίες από τις μεταφορές έως την παραγωγή ενέργειας. Θα ακολουθήσει σχετικό νομοθετικό πακέτο τον Ιούνιο, το οποίο θα έχει στόχο να ενισχύσει τους μηχανισμούς τιμολόγησης των ρύπων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις βιώσιμες μεταφορές, να αυξήσει την παραγωγή από ΑΠΕ και να περιορίσει τις εισαγωγές προϊόντων που οδηγούν στην αποψίλωση των δασών.

πηγή: newmoney.gr