Η Αυστραλία επιμένει στον άνθρακα παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ

218

Ο άνθρακας θα είναι ένας σημαντικός συντελεστής στην οικονομία της Αυστραλίας ακόμη και μετά το 2030, δεδομένης της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο υπουργός πόρων της χώρας μία ημέρα αφότου ένας απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη χώρα να σταματήσει σταδιακά την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

Χωρίς μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα, η κλιματική αλλαγή θα βλάψει δραματικά την οικονομία της Αυστραλίας, δήλωσε ο Σέλβιν Χαρτ, ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, σε ομιλία του στην πρωτεύουσα Καμπέρα.

Η μεγάλη εξάρτηση της Αυστραλίας από την ενέργεια από άνθρακα την καθιστά μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα στον κόσμο, αλλά η συντηρητική κυβέρνησή της υποστηρίζει σταθερά τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι η αυστηρότερη δράση για τις εκπομπές θα κοστίσει θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία στοιχεία της Αυστραλίας για τις εξαγωγές δείχνουν ότι «οι αναφορές για τον επικείμενο θάνατο του άνθρακα είναι πολύ υπερβολικές και το μέλλον του είναι εξασφαλισμένο πολύ πέραν του 2030», δήλωσε ο υπουργός Πόρων, Κιθ Πιτ, σε δήλωσή του.

Τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, οι εξαγωγές άνθρακα της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 26% σε αξία στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια Αγγλίας (9,3 δισεκατομμύρια δολάρια), σημείωσε. Οι τιμές του άνθρακα έχουν αυξηθεί καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν από τους περιορισμούς για την COVID-19.

«Το μέλλον αυτής της ζωτικής σημασίας βιομηχανίας θα αποφασιστεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση και όχι από έναν ξένο φορέα που θέλει να το κλείσει, κοστίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγής για την οικονομία μας», πρόσθεσε ο Πιτ.

Ο ΟΗΕ ζήτησε σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 από τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.

Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2025. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι υπήρχαν πιθανότητες προόδου στις κλιματικές συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αλλά έχει σταματήσει να δεσμεύεται για ένα χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι η Αυστραλία θα ενημερώσει τις προβλέψεις της για τις εκπομπές ρύπων το 2030 στις συνομιλίες της Γλασκώβης.

πηγή: naftemporiki.gr