Η σημασία της διπλής πώλησης της ΔΕΠΑ για την αγορά αερίου

294

Μια νέα αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της διπλής αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, για την εμπορία και τα δίκτυα. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη ανακοινώσει τις short list των επενδυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις και οι δύο διαγωνισμοί βρίσκονται στη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Η αγορά, βέβαια, εστιάζει περισσότερο στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς με την αποκρατικοποίησή της το 50% της αγοράς φυσικού αερίου θα αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μάλιστα, αποδεικνύεται από το γεγονός πως οι μεγάλοι όμιλοι της ενεργειακής αγοράς συμμετέχουν στη διαδικασία της πώλησης. Ελληνικά Πετρέλαια σε κοινοπραξία με την Edison, Motor Oil Hellas σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ, Mytilineos, ΓΕΚ Τέρνα και όμιλος Κοπελούζου είναι οι ελληνικοί όμιλοι που αναμένεται να “κονταροχτυπηθούν” για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι δύο διεθνείς εταιρείες η Shell και η MET Group που επίσης προκρίθηκαν για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνει τόσο τη δραστηριότητα της προμήθειας, δηλαδή τη λιανική πώληση αερίου, όπου η ΔΕΠΑ έχει παρουσία μέσω της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής), όσο και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους τρεις βασικούς διεθνείς προμηθευτές, Gazprom, Sonatrach και Botas.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο, για το οποίο κυκλοφορούν προς το παρόν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι οι πιθανότητες συμμαχιών για την από κοινού απόκτηση της εταιρείας. Ήδη  υπάρχουν ήδη δύο κοινοπρακτικά σχήματα (ΕΛΠΕ, Edison και Motor Oil Hellas, ΔΕΗ) εντούτοις υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον αλλαγές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή είναι και θα είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές φυσικού αερίου, δηλαδή επιδιώκουν μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ να μειώσουν τα δικά τους κόστη προμήθειας φυσικού αερίου ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα όμως με την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια της ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) αναμένεται να αποκτήσουν σαφές προβάδισμα, εξαιτίας της μεγάλης προίκας της εταιρείας με το ευρύτατο πελατολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Άλλωστε στον τομέα της εμπορίας το κυριότερο asset που εποφθαλμιούν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά είναι το μεγαλύτερο πελατολόγιο συνολικά στον ενεργειακό κλάδο, πίσω μόνο από τη ΔΕΗ: η Φυσικό Αέριο έχει πάνω από 300 χιλιάδες ενεργούς πελάτες που εν δυνάμει αποτελούν target group και για άλλες υπηρεσίες (ρεύμα, εξοικονόμηση ενέργειας, παροχή άλλων υπηρεσιών κ.λπ.). Όλα όμως θα πρέπει θα λάβουν το πράσινο φως του ΤΑΙΠΕΔ, υπό αυστηρούς όρους.

Επίσης, νωρίτερα από την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Εδώ η λίστα των μνηστήρων είναι πιο περιορισμένη και εξαντλείται σε funds που πιθανόν να προσβλέπουν στα έσοδα της διανομής αερίου με μια καλή σταθερή απόδοση, αλλά και σε διεθνείς εταιρείες διαχείρισης δικτύων, που θέλουν να αξιοποιήσουν τη δυναμική ανάπτυξης και νέων επενδύσεων που εμφανίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιταλική Ιtalgas, την τσεχική EPH, την αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund SinoCEEF.