Gr-eco islands: Από την ακριτική Χάλκη παρουσία του Πρωθυπουργού η έναρξη του προγράμματος

123

Εγχείρημα που αλλάζει το τουριστικό αποτύπωμα του νησιού με προφανή συμβολικό χαρακτήρα, αποτελεί η έναρξη την Τετάρτη του προγράμματος για τα Gr-eco Islands από την ακριτική Χάλκη, παρουσία του Πρωθυπουργού.

Το νησί των 200 μονίμων κατοίκων και των 2.500 τουριστών το καλοκαίρι, για το οποίο έχουν υπογράψει μνημόνιο ΔΕΗ, Vodafone και οι γαλλικές Citroen-Akuo Energy-Vinci, θα αποτελέσει το πρώτο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Επιλογή με προφανή συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα αραιοκατοικημένο νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος των Δωδεκανήσων, περιοχή στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας και με σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Η Χάλκη τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.

Το έργο μετατροπής του νησιού σε αμιγώς «πράσινο», έχει στόχο να μειώσει δραστικά το ενεργειακό του αποτύπωμα με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και προχωρά μετά από συνεργασία των ΔΕΗ, ομίλου Συγγελίδη – Citroen, Akuo Energy Greece, Omexom – Vinci Energies, Vodafone και ALD Automotive. Οι εταιρείες αυτές είχαν υπογράψει τον Ιούλιο σχετικό μνημόνιο.

Τέσσερα είναι τα πιο σημαντικά σκέλη ένταξης της Χάλκης στα Gr-eco Islands:

1. Κάλυψη αναγκών ηλεκτροδότησης του νησιού μέσω ΑΠΕ. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 1 MW μέσω του οποίου θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του net metering. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ, με τη διαχείριση στις AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies.

2. Ηλεκτροκίνηση. Δωρεά 6 ηλεκτρικών οχημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive. Ταυτόχρονα θα εγκατασταθούν 4 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.

3. Τηλεπικοινωνίες. Αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, κίνηση που θα επιτρέψει ανάπτυξη τηλεϊατρικής, δράσεων τηλεκπαίδευσης τόσο για τους μαθητές της Χάλκης, όσο και για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί. Το εγχείρημα θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλει στην προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων, πέραν της προφανούς βελτίωσης της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

4. Τουρισμός. Σημαντικό τμήμα των θαλάσσιων μετακινήσεων ειδικά το καλοκαίρι θα γίνεται με ένα ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της εταιρείας Παπαστράτος. Το σκάφος θα διαθέτει ενσωματωμένα πάνελ φωτοβολταϊκών και θα φορτίζει είτε με την ηλιακή ενέργεια, είτε με παροχή ρεύματος. Το εγχείρημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση για τη κατασκευή και δρομολόγηση σε νησιά κι άλλων τέτοιων σκαφών, με προφανή οφέλη για εγχώριες επιχειρήσεις ακόμη και μικρές.

Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά μεταβαίνει στη Γλασκώβη για την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, δείχνει και τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην πολιτική μετατροπής μικρών και ακριτικών νησιών σε πράσινα.

Κεντρικός άξονας αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η μετατροπή των ελληνικών νησιών, με προτεραιότητα τα μικρότερα, μη διασυνδεδεμένα και απομακρυσμένα, σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

πηγή: energypress.gr