Γιατί πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

154

Είναι γεγονός πως πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αποδεικνύουν.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η “Καθημερινή της Κυριακής”, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι κατά 47% υψηλότερη από τον μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και σχεδόν κατά 70% υψηλότερη από τη φθηνότερη ευρωπαϊκή αγορά, τη νορβηγική.

Η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, το α΄ τρίμηνο του 2020, διαμορφώθηκε σε 50 ευρώ, έναντι μέσης τιμής 34 ευρώ στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και 17 ευρώ στη Νορβηγία. Η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ηλεκτρική ενέργεια είναι η Μάλτα, ένα νησί, μια μικρή και κλειστή αγορά με μία μόνο διασύνδεση με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, όπου η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε στα 45 ευρώ.

Δεν φταίει η φορολογία

Αν και το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόμασταν ως υπεύθυνο για τις ακριβές τιμές ρεύματος, θα ήταν οι φόροι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ο υπαίτιος, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι οι πολιτικές επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν κεκτημένα συμφέροντα έναντι της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η απολιγνιτοποίηση, για παράδειγμα, δεν ήταν επιλογή μέχρι πριν από δύο χρόνια σχεδόν, και αυτό γιατί εξυπηρετούσε την επιβίωση της ΔΕΗ, με τη μορφή που είχε επί δεκαετίες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντί να υπάρξει ένα οργανωμένο πλάνο ανάπτυξης, ευτελίστηκε σε υποκατάστατο επιδοματικής πολιτικής. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για επιχορηγήσεις μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες και σε χωράφια, με διασφαλισμένες υψηλές επιδοτήσεις.

Ως εκ τούτου, το ρεύμα από λιγνίτη γινόταν ολοένα και ακριβότερο, καθώς επιβαρυνόταν με ολοένα αυξανόμενο τέλος ρύπων, ενώ από την άλλη και το ρεύμα από ΑΠΕ ήταν και ακριβό και λίγο, επειδή οι επενδύσεις ήταν εν πολλοίς μικρής κλίμακας.

Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει τόσο με την τροχιοδρόμηση του πλάνου απολιγνιτοποίησης της χώρας, της αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, αλλά και της στροφής στην πράσινη ενέργεια-ανάπτυξη. Εάν τηρηθεί αυτή η κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει πολλές ελπίδες, στο μέλλον, να δει φθηνότερες τιμές ρεύματος.