Γιατί οι πόλεις δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τους αρουραίους;

43
india 359 1920

Στη βορειοανατολική Ινδία, δύο φορές στα 100 χρόνια, οι αρουραίοι συρρέουν επειδή τα δάση μπαμπού ρίχνουν περίπου 80 τόνους σπόρων. Αφού καταβροχθίσουν τους σπόρους, οι αρουραίοι καταστρέφουν την τοπική γεωργία. Στη δεκαετία του 1960, η πείνα που προέκυψε ήταν τόσο άσχημη, που οδήγησε σε μια μεγάλη πολιτική εξέγερση.

Στη Νέα Υόρκη ζουν, σύμφωνα με εκτίμηση, 2 εκατομμύρια αρουραίοι. Σε περιοχές με τόσο μεγάλη μόλυνση, υπάρχει μεγάλη αναλογία αρουραίων ανά άνθρωπο, κι αυτό γιατί οι αρουραίοι είναι πιο κατάλληλοι για να ζουν σε πόλεις από τους ανθρώπους. Μπορούν να αναρριχηθούν σε τοίχους, να περπατήσουν πάνω σε καλώδια, και οι κοπτήρες τους αυξάνονται 35 εκατοστά τον χρόνο, κάτι το οποίο τους επιτρέπει να ροκανίζουν οτιδήποτε.

Ακόμα, είναι πολύ έξυπνοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αρουραίοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία. Μπορούν επίσης να αποφεύγουν εύκολα τις παγίδες. Η προσπάθειά σας να τους δηλητηριάσετε δεν θα βοηθήσει πολύ, καθώς οι αρουραίοι είναι εξαιρετικά υπομονετικοί όταν πρόκειται για την τροφή τους. Θα δοκιμάσουν μόνο ένα μικρό μέρος στην αρχή, θα δουν αν το φαγητό τους κάνει να αρρωσταίνουν και μόνο αν είναι ασφαλές θα καταναλώσουν το υπόλοιπο. Επιπλέον, μπορούν να αναπτύξουν αντίσταση σε πολλά δηλητήρια με την πάροδο του χρόνου.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι αρουραίοι αναπαράγονται γρήγορα. Έτσι, όσο έχουν πρόσβαση σε τροφή, οι πληθυσμοί αρουραίων θα ανακάμψουν από σχεδόν οποιαδήποτε επίθεση. Η μόνη επίθεση που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν είναι η βελτίωση της υγιεινής μιας πόλης, και αυτό το χρησιμοποιούν οι πόλεις προς όφελός τους. Το 2017, για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη ξεκίνησε ένα σχέδιο 32 εκατομμυρίων δολαρίων ενάντια στους αρουραίους της και απομάκρυνε το 70% των αρουραίων, στις 10 πιο μολυσμένες γειτονιές της. Το σχέδιο ήταν απλό, έκοψε την πηγή τροφής τους, δηλαδή τα σκουπίδια. Δεν τα μείωσε, αλλά άλλαξε τους κάδους της για να μην μπορούν να πηγαίνουν οι αρουραίοι.

πηγή: businessinsider.com