Γερμανικοί όμιλοι επενδύουν σε ΑΠΕ

71
sunrise 3579931 1920

Ισχυροί γερμανικοί όμιλοι εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις τόσο σε αιολικά όσο και σε φωτοβολταϊκά πάρκα είτε αυτόνομα, είτε σε κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρείες.

Στο πλαίσιο αυτό, η BayWa r.e., που δραστηριοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εξασφάλισε από τη ΡΑΕ μόλις την περασμένη Παρασκευή νέες βεβαιώσεις παραγωγού για δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 514,41 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρεία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς. Η δεύτερη βεβαίωση , -μέσω της εταιρείας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών.

Την περασμένη Παρασκευή έδωσε ηχηρό «παρών» και η Siemens Gamesa, που εξασφάλισε από τη ΡΑΕ άδειες παραγωγού για πέντε αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 134 MW. Συγκεκριμένα, τα νέα αυτά πάρκα αφορούν την Προσοτσάνη Σερρών (30 MW), το Άσπρο Ξάνθης (26 MW), τον Δήμο Ρ. Φεραίου στη Μαγνησία (18 MW), την περιοχή Αρριανών Ροδόπης (24 MW), ενώ το μεγαλύτερο, ισχύος 36 MW, προορίζεται για την περιοχή του Μεσολογγίου.

Στον ελληνικό βραχίονα της Siemens-Gamesa, εισφέρθηκαν οι δραστηριότητες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων μετά το διεθνές deal συνένωσης του κλάδου wind power της Siemens με την ισπανική Gamesa, το 2017. Η πορεία έκτοτε, ωστόσο, δεν χαρακτηρίστηκε από τόσο «ούριο άνεμο». Μεταξύ άλλων ζητημάτων η εταιρεία αντιμετώπισε κατά το παρελθόν και αρκετά «όχι» από τη ΡΑΕ για αιτήσεις αιολικών πάρκων που είχε υποβάλει το 2017 για τις περιοχές Αρριανών Ροδόπης και Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο διάστημα η Siemens Gamesa Hellas, στην οποία πρόσφατα έγιναν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, δείχνει να έχει εισέλθει σε περίοδο ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της.

πηγή: newmoney.gr