Φωτοβολταϊκό project 700MW για Ενιπέα-Archirodon

164
fotovoltaika 5

Το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ εξασφάλισε την περασμένη Παρασκευή το mega φωτοβολταϊκό project της κοινοπραξίας Ενιπέας-Archirodon, που προβλέπει την κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη Θεσσαλία.

Η βεβαίωση παραγωγού με ημερομηνία 23 Απριλίου 2021, οδηγεί στο επόμενο βήμα το επενδυτικό σχέδιο ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεγάλων φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στα σκαριά. Το συγκεκριμένο, ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα και αναμένει το αντίστοιχο «πράσινο φως» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξή του στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019 (fast track).

Με βάση τον επενδυτικό φάκελο της εταιρείας Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. που κατατέθηκε στο Enterprise Greece την 1η Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή μία μέρα πριν τη ΡΑΕ, η πρόταση αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα διαθέτει, παράλληλα, και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, είναι 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.

πηγή: newmoney.gr