Στα 22 δισ. ευρώ φθάνουν οι επιδοτήσεις και τα δάνεια που έχουν προϋπολογιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη Διαδικτυακή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σχοινάς, επί της ουσίας πρόκειται για ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ, με 11 δισ. ευρώ να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονικό ορίζοντα έως το 2026.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες, τις οποίες αναλαμβάνει η ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι επιδοτήσεις, τα κίνητρα και οι εγγυήσεις που θα δοθούν, θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 1,25 τρισ. ευρώ κατά την επόμενη 10ετία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς προσδιόρισε τέσσερις πηγές κονδυλίων για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης:

  • – το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο θα διατεθούν περί τα 250 δισ. ευρώ,

– το πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέσω του οποίου θα διαχυθούν στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία περίπου 120 δισ. ευρώ,

– το ΕΣΠΑ που προβλέπει κονδύλια 100 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες εταιρείες και για έργα υποδομών,

– το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μέσω του οποίου θα διατεθούν κοντά στα 20 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων στις περιοχές που θα επηρεαστούν αρνητικά από την απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τον άνθρακα.